Španěl Heras zůstává v historických tabulkách na prvním místě, protože proti Rogličovi má navíc jedno druhé místo v celkovém pořadí, ale čtyřiatřicetiletý Slovinec je v celé své kariéře už daleko úspěšnější. Je to jeho už páté vítězství na Grand Tours (4x Vuelta, 1x Giro) a osmé pódium na třítýdenních závodech. 

Roglič si ve Španělsku opět spravil chuť po nepovedené Tour de France a z rekordu má radost „Je to hezké. Bylo to těžké, ale všechno šlo dobře a jsem šťastný.“ Že v závěrečné časovce nestačil na Stefana Künga ho nemrzí. „Všichni víme, že je v takových rovinatých časovkách silný. Přesto jsem se snažil namotivovat, abych do toho šel, jinak je to ještě těžší. Takže jsem jel naplno, ale rozhodně mu chci pogratulovat, odvedl opravdu dobrou práci. Byl dnes neuvěřitelně silný. Já si to užívám."

20240908VUE5001-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Navíc se teprve počtvrté v historie stalo, že všechny tři Grand Tours v sezóně vyhráli cyklisté z jediné země. Naposledy se to podařilo Britům v roce 2018 (Froome - Giro, Thomas - Tour, S. Yates - Vuelta) a slovinská převaha nad zbytkem světa tímto dosáhla svého vrcholu.„Nemám slov, je to neuvěřitelné. Je nutné se hodně obětovat Nejde jen o mě. Moje rodina, všichni kolem, všichni pro to musíme něco obětovat. Jsem šťastný, že se mi to podařilo. Moc si vážím podpory, které se mi dostává."

Bude jeho dalším cílem páté vítězství na Vueltě? „Ano, to by bylo hezké. Nikdy toho není dost... Ale už čtyři jsou šílené,“ směje se vítěz 79. ročníku.

O'Connor a Mas ubránili pódium 

V Madridu už se v celkovém pořadí Vuelty nic zásadního nezměnilo. Roglič zajel ve 24,6 kilometru dlouhém chronometru druhý nejrychlejší čas a s přehledem ubránil svůj náskok, který po třech týdnech čítá 2:36. Druhé místo uhájil Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale) a poprvé v životě navštívil celkové pódium na Grand Tour. A třetí příčka patří Enricu Masovi (Movistar), pro něhož je to už čtvrtá zastávka na pódiu Vuelty, třikrát byl druhý a letos poprvé třetí. 

„Jsem prostě hrdý, víte. Myslím, že jsem si vedl dobře, a nemůžu uvěřit, že jsem se umístil takhle, na druhém místě," řekl spokojený O'Connor. „Byla to bláznivá Grand Tour, bylo opravdu těžké být každý den v nejlepší formě. Je to pravděpodobně jedna z fyzicky nejnáročnějších Grand Tour, které jsem absolvoval, takže je těžké očekávat dokonalost každý den. Rozhodně jsem neprohrál, dosáhl jsem něčeho jedinečného. Měl jsem úžasnou příležitost, být v červeném dresu od 6. do 19. etapy. Ale nedělal jsem si žádné iluze. V minulosti jsem vedl závod WorldTour jeden den a teď jsem vedl Vueltu a España dva týdny. Myslím, že tyto poslední tři týdny jsou rozhodujícím momentem mé kariéry. Na časovku jsem si vždy věřil, takže jsem se nebál, že bych dnes přišel o stupně vítězů. Prostě jsem získal pódium, o kterém jsem vždycky snil, že bych ho mohl dosáhnout, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jestli to dokážu,“ dodal Australan. 

20240908VUE5013-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Mas byl o 28 sekund horší než O'Connor, ale podstatné pro něj bylo, že zajel stejný čas jako Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), na kterého tak zbylo nepopulární čtvrté místo. Do top pětky se poprvé v životě podíval Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) , vítěz soutěže do 25 let přeskočil v časovce Davida Gadua (Groupama-FDJ). Floriana Lipowitze (Red Bull-Bora-Hansgrohe) v boji o bílý dres porazil o 1:16.

„Práce je hotová," řekl lakonicky dánský cyklista v cíli Vuelty. „Upřímně řečeno, necítil jsem se moc dobře, ale myslím, že ani nikdo z jezdců na celkové pořadí se necítil moc dobře. Byla to šíleně těžká Vuelta, vybíjeli jsme baterky téměř každý den, žádná etapa nebyla lehká snad už od Portugalska. Myslím, že to začali pociťovat všichni."  

20240908VUE8003-Unipublic_Cxcling_Jose_Carlos_Diaz.jpg

Vždy sebevědomý Skjelmose se poprvé prosadil v celkovém pořadí na Grand Tours a očekává od sebe ještě víc. „Je to spíš milník než průlom. Myslím, že průlomem pro mě byla spíš loňské Okolo Švýcarska. Je to můj první celkový výsledek na Grand Tour a skončit pátý na tak těžké Vueltě, s kluky přede mnou a s těmi, které mám za sebou, je pro mě opravdu skvělý výsledek.“

Skjelmosemu ke skvělému výsledku pomohl také český cyklista Mathias Vacek, který rozjel závěrečnou časovku výborně, na prvních dvou mezičasech měl velmi rychlý čas, na druhém byl dokonce třetí nejlepší, ale závěrečný úsek mu nesednul a nakonec šestý s odstupem 52 sekund. Ale ani v nejlepší formě by nejspíš nestačil na švýcarského mistra Stefana Künga (Groupama-FDJ), který se na své dvanácté Grand Tour dočkal prvního etapového vítězství. 

„Konečně,“ radoval se Švýcar

A to zcela suverénního, nejlepší byl na všech mezičasech, a v cíli porazil Rogliče o 30 sekund. Navíc si tím vylepšil nepříliš uspokojivou sezónu, ve které dosud zvítězil jen na domácím šampionátu v časovce. Pro Groupamu je to první vítězství na Grand Tours v sezóně a teprve třetí letošní na úrovni WorldTour.

20240908VUE2020-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

„Je to úžasné. O etapové vítězství na Grand Tour jsem bojoval hodně dlouho," uznal Küng. „Dnes jsem to vítězství opravdu chtěl a věděl jsem, že na této trati musíte jet tvrdě a vydržet až do konce. To jsem také udělal, dnes jsem hodně trpěl, ale myslím, že na konci této těžké Vuelty trpěl každý. A jsem moc rád, že jsem tohle vítězství získal. Dlouho jsem na něj čekal. Vždycky je příjemné, když vyhrajete s více než půlminutovým náskokem. Ukazuje to, že jste byli absolutně nejlepší, dnes to nebyla náhoda. Konečně se tím odmění veškerá práce, kterou jako tým odvádíme a spolupráce s Wilierem na vývoji nového kola na časovku. Prostě jsme tvrdě pracovali, i já sám. Vždycky se snažím být profesionál, vždycky se snažím ze sebe dostat maximum. Je to dobrý pocit.“

Pro Künga je to povzbuzení před evropským šampionátem v Belgii a zejména domácím světovým šampionátem v Curychu. „Čeká nás spousta velkých individuálních časovek, a když získáte sebevědomí, chcete se prostě udržet na vlně. Myslím si také, že Vuelta pro mě byla nejlepší možnou přípravou na domácí mistrovství světa, protože i tam to bude těžké.“

20240908VUE5004-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Nic už se nemohlo změnit ani v dalších soutěžích o cenné trikoty. Jay Vine (UAE Emirates) si užil časovku v dresu s modrými puntíky a poprvé v kariéře nějakou soutěž na Grand Tours vyhrál. Blízko přitom byl už před dvěma lety, kdy ještě v dresu Alpecinu vyhrál dvě etapy a z vedoucí pozice vrchařské soutěže ho srazil pád. Jeden ještě mnohem horší pád měl velký vliv i na jeho letošní sezónu, už v dubnu se vážně zranil na Okolo Baskicka a musel se dlouho léčit a postupně se začít připravovat. „Před dvěma lety jsem byl v sedmém nebi, vyhrál jsem dvě etapy, byl jsem ve vrchařském dresu a měl pohodlný náskok, připravený přijet do Madridu, ale pak přišla v 18. etapě katastrofa," vzpomíná na nepříjemný zážitek z roku 2022. „A dotáhnout to teď je fantastické, zvlášť po tom roce, který jsem měl. Mám pocit, že moje sezóna teprve začíná, takže se těším na její zbytek. Je to docela neuvěřitelné. To, jak jsem se uzdravil, je úžasné. V té době jsme opravdu nevěděli, jestli budu schopen znovu jezdit na kole, natož závodit. Takže být tady v dresem, to bylo jako sen. To, že se mi to skutečně podařilo, je úžasné.“

20240908VUE2029-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

Letošní í Vuelta byla hodně australská. Kromě O'Connora a Vinea totiž opět uspěl také Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), který prožívá už podruhé pocity vítěze bodovací soutěže. Zelený trikot převzal na Vueltě už loni a stejně jako loni vyhrál celkem tři etapy. „Myslím, že je to úplně něco jiného. Letos samozřejmě Wout van Aert vypadl a nechal mi dres, takže je to hořkosladké vítězství. Ale je opravdu příjemné být tady zpátky a není to zadarmo," říká upřímný Groves. „Tým pracoval opravdu tvrdě a vím, že já i ostatní kluci jsme do toho po tři týdny dávali každý den všechno, abychom sem přijeli s tímto dresem a také třemi vítězstvími. Je to zásluha celého týmu. Není snadné získat jedno vítězství a zopakovat ho několikrát je vždycky výjimečné. Zdá se, že La Vuelta se ke mně chová docela hezky a je radost se sem každý rok vracet. Děkuji svým týmovým kolegům, všem sponzorům a všem, kteří mi to umožňují.“

Tým UAE Emirates uspěl i v dalších soutěžích, Marc Soler byl vyhlášen nejaktivnějším závodníkem Vuelty, proti čemuž se nedá nic namítat a kolektiv UAE vyhrál také týmovou soutěž. V celkovém pořadí se UAE Emirates nepodařilo navázat na Giro a Tour, ale tři etapová vítězství, dvě soutěže a Solerův úspěch jsou dostatečnou náhradou. 

V bodovací soutěži se umístili také oba čeští debutanti Mathias Vacek a Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL). Vacek skončil pátý a Bittner šestý, z čehož je zřejmé, že oba byli na Vueltě hodně vidět. Vacek byl dvakrát druhý, jednou čtvrtý a jednou šestý v etapách a Bittner vyhrál 5. etapu a byl také druhý, pátý a šestý v dalších etapách.