loading...

Už první etapa Vuelty vytvořila velké rozdíly v celkovém pořadí. Stoupání Arrate s průměrem 7,7 % a maximy kolem 13 % mělo pod kontrolou tým Jumbo - Visma. Nejdříve útočil Sepp Kuss (Jumbo - Visma) a většinu kopce udával tempo, ale každý jeho pokus o zrychlení byl pokrytý soupeři. 900 metrů před cílem, ve sjezdu, nastoupil Primož Roglič (Jumbo - Visma) a v technickém finiši už před sebe nikoho nepustil. Sekundu za ním dojela skupina soupeřů, druhý skončil Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a třetí Dan Martin (ISN) . 

Dumoulin na nejlepší nestačil

Etapa byla soubojem dvou nejsilnějších týmů: Jumbo - Visma a Ineos Grenadiers. Britský celek vedl hlavní pole už v předposledním stoupání Elgeta. Tempo Andreje Amadora (Ineos Grenadiers) ovšem odnesl Chris Froome (Ineos Grenadiers). Amador dovedl peloton až do posledního kopce, kde taktovku převzali jeho týmoví kolegové. Richard Carapaz tak měl příležitost k útoku, ale jako první to zkusil Sepp Kuss.  

Američan byl dostižen Carapazem i dalšími jezdci včetně Primože Rogliče. Naopak překvapivě nestačil Tom Dumoulin (Jumbo - Visma). Nizozemec byl obětí tempa Seppa Kusse, svého vlastního týmového kolegy a zůstal v druhé skupině s Alejandrem Valverdem (Movistar) a dalšími jezdci. 

V první skupině byl aktivní Hugh Carthy (EF), zkusil zaútočit i za vrcholem stoupání, ale šlo pouze o nevýrazný pokus před mnohem agresivnějším nástupem Primože Rogliče. Slovinec rychle získal náskok několika metrů a ani okamžitě reagující Carapaz mu nestačil.

Druhý muž letošní Tour de France dokončil s náskokem jedné sekundy před Carapazem, Danem Martinem (ISN), Estebanem Chavesem (Mitchelton - Scott), Felixem Großschartnerem (BORA - hansgrohe) a Enricem Masem (Movistar). 4 sekundy ztratil Carthy. 

Jumbo - Visma mělo velké zastoupení v popředí závodu. George Bennett ztratil 40 sekund na 9. místě. 51 sekund ztratila skupina s Dumoulinem a Valverdem. Zcela mimo celkové pořadí už je Chris Froome se ztrátou 11:12 a také Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) s odstupem 9:56. A překvapivě nezajel ani Aleksandr Vlasov. Lídr Astany dojel 4:31 za vítězem.  

Velké problémy měli jezdci EF, s výjimkou Carthyho. Dani Martínez spadl daleko před cílem a dlouho se vracel do hlavního pole. V cílovém výjezdu brzo odpadl a ztratil 4:29. Michael Woods spadl blíže cíli a do cíle se dostal s odstupem 18:29.   

Roglič, Mas a Kuss lídry soutěží 

Primož Roglič v celkovém pořadí vede s náskokem 5 sekund před Carapazem. A vede také bodovací soutěž. Zelený dres poveze průběžně druhý Carapaz. Nejlepším mladým závodníkem je Enric Mas s náskokem 50 sekund před Andreou Bagiolim (Deceuninck - Quick-Step). Nejlepším vrchařem je díky vítězství na prémii Arrate Američan Sepp Kuss. Jumbo - Visma vede také týmovou soutěž.