loading...

Převážně rovinatá 10. etapa Vuelty s cílem v Suances měla být kořistí klasikářů a odolných sprinterů, ale vítězství získal Primož Roglič (Jumbo - Visma). A navíc velmi snadno. Poslední kilometr a půl etapy v ulicích Suances stoupalo a Roglič si počkal na posledních 200 metrů, kde bez větších potíží ujel všem soupeřům a dojel si pro desetisekundovou bonifikaci. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) špatně načasoval svůj nástup, ztratil 3 sekundy a také červený dres. Ten je opět v držení Primože Rogliče.  

"Bylo to velké vítězství, co víc k tomu mohu říci? Jsem moc spokojený, je hezké vyhrát. Měl jsem na to nohy a je skvělé, že mi to jde. Jsem zase ve vedení, ale pro náš tým se toho moc nezmění. Musíme zůstat soustředění,“ řekl vítěz v cíli etap. 

185 kilometrů dlouhou etapu mohl vyhrát v podstatě jakýkoliv typ závodníka a bez šance nebyl ani únik. Ten ale byl pouze čtyřčlenný, ve složení: Bent Van Moer (Lotto Soudal), Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA), Pim Ligthart (Total Direct Energie) a Alex Molenaar (Burgos - BH). 

Na stíhání uprchlíků se podílelo hned několik týmů, včetně Mitcheltonu - Scott, Astany, Deceunincku - Quick-Step, Ineosu Grenadiers a dalších. Sprinterům v hlavním poli zkomplikovaly život dvě stoupání s vrcholy na 126. a 141. kilometru. 45 kilometrů před cílem z pelotonu odpadl Sam Bennett a to kvůli tempu, které nasadil jeho vlastní tým Deceuninck - Quick-Step. Dokázal se vrátit, ale v závěru nejlepším stejně nestačil. 

16 kilometrů před cílem byli uprchlíci dostiženi, ale útočilo se dál. 11 kilometrů před cílem to zkusil Willie Smit (Burgos - BH) a po něm Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) a Ivo Oliveira (UAE Emirates). Ale nikomu to nevyšlo, Cavagna byl dostižen 3,6 kilometru před cílem.

V závěrečných kilometrech si dopředu dojeli favorité na celkové pořadí a také Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step). Kilometr před cílem rozjel ostré tempo Omar Fraile (Astana) pro Alexe Aranburua (Astana), ale zaútočil nejlepší vrchař Guillaume Martin (Cofidis). Štybar byl stále v popředí za Richardem Carapazem, který se pokusil dojet Martina, ale utratil za to své poslední síly.

200 metrů před cílem se za Andreou Bagiolim (Deceuninck - Quick-Step) rozjel Primož Roglič a snadno všechny soupeře porazil. Druhý skončil Felix Großschartner (BORA - hansgrohe) a třetí Bagioli. Štybar zůstal za Carapazem, konec vypustil a dojel na 40. místě se ztrátou 23 sekund. 

Roglič a Carapaz mají v celkovém pořadí stejný čas, ale Slovinec má nižší součet umístění v jednotlivých etapách a je proto ve vedení. Třetí Dan Martin (ISN) ztrácí 25 sekund.    

Carapaz se v 11. eapě oblékne do zeleného dresu, protože je druhý za Rogličem. Nejlepším mladým jezdcem zůstal Enric Mas (Movistar) a nejlepším vrchařem Guillaume Martin.