Rohan Dennis startoval jako obhájce vítězství na konci startovní listiny a od začátku do konce navyšoval svůj náskok před nejvážnějšími soupeři. Ale vlastně nikdo mu velkým soupeřem nebyl. Už na prvním mezičase na 17. kilometru byl o 19 sekund lepší než Remco Evenepoel, na dalším mezičase vedl o 1:05 a v cíli najel na mladičkého Belgičana 1:09. 

Dennis nestartoval ve vybavení svého týmu Bahrain Merida. Vybral si své loňské kolo BMC, které zbavil log. Kolo bylo osazené loukotí a diskem značky Pro, které také vozil v celku BMC, galusky použil Continental, sedlo Fizik a komponenty Shimano Dura-Ace. Vyměnil si i časovkářskou helmu, místo týmové přilby Rudy Project použil značku Kask. I změna výbavy mu pomohla k excelentnímu výkonu.   

Remco Evenepoel byl z druhého místa zklamaný, ale při své první účasti na elitním mistrovství dokázal získat stříbrnou medaili a je historicky nejmladším medailistou. Evenepoel porazil třiadvacetiletého Filippa Gannu z Itálie o 46 sekund. Pouze tři sekundy chyběly Novozélanďanovi Patricku Bevinovi na medaili. Na čtvrtém místě ztratil na Dennise 1:58. Pátý skončil domácí Alex Dowsett, šestý překvapivě Američan Lawson Craddock a sedmý také překvapivě Estonec Tanel Kangert. 

Někteří favorité zklamali. Zejména Primož Roglič se nedokázal soustředit a od startu ztrácel. Na trati ho dojel dokonce i Rohan Dennis, který startoval o tři minuty později. Roglič se ho v posledních kilometrech dokázal udržet a dojel vedle nového mistra světa. Ale stačilo to jen na 12. místo.

Pouze o deset sekund lepší byl Belgičan Victor Campenaerts. Třetí muž loňského šampionátu začal na úrovni Remca Evenepoela, ale ve zvlněném terénu začal ztrácet a následně spadl. Následně ho předjel Dennis a také musel měnit kolo. Skončil jedenáctý. A kvůli pádu neuspěl ani další Belgičan Yves Lampaert. Ten ztratil přes 13 minut. 

Nečekaně hodně času ztratil také Dán Kasper Asgreen, který zaostal na 17. místě o 3:38. A neuspěli ani Češi. Jan Bárta zajel 33. čas se ztrátou 5:22, Josef Černý byl 38., +6:56.