Definitivní startovka: Zdeněk Štybar

Jak už to bývá, na poslední chvíli dochází ve startovních listinách k několika změnám. V případě Scheldeprijs byla jedna z nich pro nás mimořádně příjemná. Morkova nahradil v sestavě Deceuninck-Quick Step Zdeněk Štybar.

COVID-19: Zůstaňte doma!

Pořadatelé opakovaně vyzývali veřejnost, aby závod sledovala z domova u televizních obrazovek. Situace v Belgii se - co se týče COVID-19 - také poměrně rychle zhoršuje. Víkendové Flandry se stále připravují, ale organizátoři razí vůči veřejnosti heslo, že se uskuteční pouze za podmínky, že fanoušci je budou sledovat z domova. Už nyní jsou nastavena přísná pravidla pro konání této klasiky klasik a jejich porušení má být policií trestáno vysokými pokutami. U trati mohou stát jen místní obyvatelé, s rouškami, minimálně 1,5 metru od trati a tam, kde to nebude možné, nesmí být vůbec. Tak snad se Flander dočkáme.

Únik: Mark Cavendish

Mark Cavendish se na Gent-Wevelgem ukázal v úniku a po projetí cílem neudržel slzy. Měl to být poslední závod jeho šestnáctileté kariéry. Ale nestalo se a jeho kariéra pokračovala účastí v dnešním závodě, který v minulosti třikrát vyhrál. Zda půjde tentokrát o skutečně poslední závod, není jisté. Smlouvu na další rok podepsánu nemá, ale šéf Bahrain-McLaren Rod Ellingworth nedávno řekl, že jednání pokračují a navrhl, aby Cavendish pokračoval. Emotivní rozhovor po Gent-Wevelgem však naznačuje opak.

A jelikož „Zejtra co zejtra? Kdožpak ví…“, naskočil si Mark do úniku i dnes. Společnost mu dělalo sedm cyklistů, z toho jen dva z ProTour týmů: Bingoal a Riwal. Z WorldTour tam měli - kromě tedy Bahrainu - svého člověka i Astana, CCC, FDJ, Israel a Mitchelton.

Peloton jel tak, aby utečence dojel tak akorát, tj. 10 km před cílem. Ale to už v úniku Mark Cavendish nebyl. 35 km před cílem totiž v úniku skončil, byl dojet kompletním balíkem a propadal se a propadal … až ho vzal za zadek matador Van Keirsbulck (CCC) a nejspíš mu povídá něco ve smyslu „Tak pojď Marku, přeci to nezabalíš.“ A Mark „… že tedy jo.“

Ještě před tím to ale zkusil sólo z uniknuvší skupiny Piotr Havik (Riwal) a bylo vidět, že ho to hodně, ale hodně bolí. Ovšem proti zrychlujícímu pelotonu měl pramalou naději na úspěch. V záběrech kamer se však pohyboval relativně dlouho a to se také počítá.

Sprinterský souboj: Caleb Ewan

Vše skončilo tak, jak se předpokládalo. Soubojem sprinterských titánů.

V průběhu závodu se pohyboval často kolem čela pelotonu Zdeněk Štybar, a když se zase jednou ocitl 27 km před cílem na špici, tak jsme si mohli přečíst, že jede průměrnou rychlostí 43 km/hod. a vynakládá práci odpovídající 430 wattům. Když pak 4 km před cílem rozjížděl vlak Deceunincku Yves Lampaert, jel už 62 km/hod a točil 540 wattů. Jeho na čele střídal opět Zdeněk Štybar a jeho práce skončila na metě 2 km.

Deceuninck ale vystřílel patrony příliš brzo, takže když se šlo do spurtu, už neměl vepředu nikoho. Takže borci v bílo-modrých dresech jen zdálky přihlíželi, jak si suverénně počíná Caleb Ewan (Lotto-Soudal), jehož na druhém místě stínoval Pascal Ackermann.

Riziko kolizí: Riwal

Sprinterské souboje jsou vždy velmi vypjaté a mnohdy se při nich padá.

Bohužel 200 metrů před cílem to i dnes zhruba kolem 25. pozice lehlo, v pádu se ocitl jen malý počet cyklistů, ale pro jednoho z nich to nevypadalo vůbec pěkně. Šlo o jezdce dánského Riwalu, který spadl první. Jiný cyklista z Bora-hansgrohe, jakmile viděl vážnost tohoto pádu, zastavil a běžel mu dát první pomoc. Následně se mu už věnovali profesionální zdravotníci. Tak cyklistovi Riwalu alespoň na dálku přejme, ať se s následky pádu vyrovná rychle a bez vážných potíží.

Mark Cavendish:

„Ještě nevím, jak to příští rok bude. Ale nechci skončit. Miluji tento sport. Dávám tomuto sportu svůj život a rád bych v závodění pokračoval.“