Předpověď počasí nezklamala. Silný vítr, který se několikrát ostře opřel do závodnic, zpestřil jinak dost nudný profil čtvrteční etapy nizozemského závodu Simac Ladies Tour začínající i končící v Zeewolde, které leží na největším nizozemském ostrově a na největším umělém ostrově světa. 

Suverénně nejlépe si ve včerejší zkoušce počínaly dva domácí týmy SD Worx-Protime a dsm-firmenich PostNL. Pozadu nezůstala ani americká sestava Lidl-Trek. Byla to ale právě sedmička závodnic v dresu SD Worx, která využila svoji početní převahu a díky sprinterskému umění Loreny Wiebes se mohla radovat z dalšího etapového triumfu.

„Byla to dost těžká etapa. Tvrdě jsme pracovaly, abychom náš náskok udržely, protože za námi tlačily na pilu týmy, které boj na čele nezachytily. Pět kilometrů před cílem jsme se s týmovými kolegyněmi a s týmovým autem domlouvaly, jaká bude strategie, a nakonec se rozhodlo pro mě. Když jsem viděla značku dvou set metrů do cíle, začala jsem na plno sprintovat. Asi to bylo příliš brzo, ale naštěstí jsem dokázala ostatní udržet za sebou,“ hodnotila náročný den možná nejlepší sprinterka současnosti Lorena Wiebes.

Spokojený s výkonem svých svěřenkyň byl také sportovní ředitel nizozemské sestavy Danny Stam: „Jsem strašně nadšený z dnešního dne. Na začátku byla ze závodnic cítit nervozita, ale naštěstí je nesvázala. Po šestapadesáti kilometrech závodu jsme zkusili zaútočit s celým týmem, což vyšlo perfektně. Bylo pěkné, že zbytek úniku s námi spolupracoval na čele skupiny. S posledním kruhovým objezdem pět set metrů před koncem si Barbara Guarischi, Lotte Kopecky a Lorena Wiebes poradily na výbornou. Poté už to bylo pouze na nich, komu se povede nejlepší sprint.“

Jako největší vyzývatelka týmu SD Worx-Protime a Loreny Wiebes se ve druhé etapě po sobě ukázala sprinterka sestavy Lidl-Trek Elisa Balsamo. Italka měla ve vedoucí skupině, která se vytvořila na protivětru sedmdesát pět kilometrů před cílem, podporu kolegyň Elisy Longo Borghini, Ellen van Dijk a Elynor Bäckstedt. První jmenovaná zkusila na metě deseti kilometrů před koncem zaskočit ostatní soupeřky útokem, ale ten nevydržel dostatečně dlouho. V závěru to tak byl znovu nizozemsko-italský souboj. 

Do boje o vítězství se chtěla zapojit také Charlotte Kool z týmu dsm, která chtěla vylepšit třetí příčku ze středeční druhé etapy. Franziska Koch a Rachele Barbieri se pro svoji kolegyni snažily připravit, co možná nejlepší pozici pro závěrečný spurt. V něm ale Nizozemka finišovala až na čtvrtém místě, i za Belgičankou Kopecky.

„Byl to pořádně větrný den, ve kterém udávaly směr roztrhané skupinky závodnic. Nám se podařilo ve čtyřech dostat do té první, to bylo super. Sprint se nám ale znovu nepovedl, což je mrzuté. Z pohledu celkového pořadí to byl ale dobrý den. V příštích dnech máme další šance vylepšit náš výsledek a konečně si připsat zasloužené vítězství,“ svěřila se Charlotte Kool.

  

Velmi náročnou etapu včera absolvovala vedoucí žena závodu Zoe Bäckstedt. Jediná závodnice týmu Canyon//SRAM, která v závodě zbyla, si musela hlídat pozici na čele pelotonu v prudkých poryvech větru naprosto sama, a i přesto se dokázala dostat do čelní skupiny. V cíli pak dvacetiletá Britka zaznamenala čtrnácté místo. Udržet žlutý trikot pro nejlepší závodnici v celkovém pořadí bude ale těžký úkol. Na rozdíl tří sekund od Zoe Bäckstedt se totiž dotáhla Lotte Kopecky a Lorena Wiebes, která sbírá deset bonifikačních vteřin za vítězství v etapách jak na běžícím páse, má manko sekund dvaceti. A to jsou před cyklistkami ještě tři etapy.

„Dnešní etapa byla od začátku brutální se všemi těmi terezíny a útoky. Naštěstí, když se tvořil klíčový únik, byla jsem na dobré pozici a dostala jsem se do něj. Poslední kilometry byly znovu strašně náročné. Od začátku posledního okruhu se začalo hodně útočit, takže jsem se snažila zůstat co nejvíc v klidu a doufala jsem, že žádná závodnice nedostane příliš prostoru. Při sprintu jsem nebyla na dobrém místě. Snažila jsem se posunout výše, ale tempo, které udával sedmičlenný vlak SD Worx, bylo příliš těžké,“ popisovala druhý den ve žlutém Zoe Bäckstedt.

Zatímco se držitelka nejcennějšího dresu neměnila, v bodovací soutěži se na první příčku dostala s padesáti body Lorena Wiebes. Nizozemka má desetibodový náskok před druhou Elisou Balsamo a třetí je s osmatřiceti body Lotte Kopecky. Po celkovém pořadí také druhá nejsledovanější soutěž na nizozemském závodě slibuje zajímavé souboje.