loading...

Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) byl nejrychlejší ve spurtu pelotonu po skvělé týmové práci svého celku a suverénně porazil mistra světa Madse Pedersena (Trek - Segafredo) a rivala v boji o zelený dres Petra Sagana (BORA - hansgrohe). Dokonale šťastný Bennett nedokázal v cíli uvěřit, že se mu podařilo vyhrát: Nedokážu vám říct, jak se cítím, když tu stojím jako vítěz zeleného dresu na Champs-Élysées. Tahle etapa je mistrovstvím světa sprinterů. Nemyslel jsem si, že bych mohl vyhrát, takže dokázat to v zeleném trikotu je fantastické. Jsem součástí týmu snů. Trvalo mi tak dlouho se sem dostat, takže si musím užít každou chvíli tohoto vítězství."

Bennett předvedl ukázkový spurt: Konec byl hodně rychlý a technický. Byl jsem nervózní, když jsme najeli dopředu. Kluci ovládli závod, po tunelu byli na čele a já si říkal, že je to moc brzo. Trek se dostal dopředu, ale my to měli pokryté. Jelo se proti větru, tak jsme je nechali začít sprint a potom jsem za to vzal. Myslel jsem, že mě někdo předjede. Nedokážu tomu věřit. To utrpení v horách se vyplatilo." 

Ale v Paříži jako by nikdo ničemu nevěřil, protože svůj úspěch nechápe ani vítěz celkového pořadí Tadej Pogačar: Je to neuvěřitelné. Je opravdu šílené vyhrát Tour de France. I kdybych dojel druhý, nebo někde vzadu, bylo by krásné být zde. Dnešek byl výjimečný pro mě, i mé spolujezdce. Konečně jsem s nimi mohl mluvit během jízdy. V etapách předtím jsme jen závodili na plný plyn. Řekl bych, že všichni v pelotonu mi dnes pogratulovali. Tento sport je úžasný."     

Pogačar v Paříži převzal také bílý dres a puntíkovaný dres, zatímco Sam Bennett se poprvé oblékl do zeleného trikotu. A také na pódiu byli samí nováčci, druhý Primož Roglič a třetí Richie Porte se na stupně vítězů podívali poprvé. Nejlepším týmem byl vyhlášen zkušený celek Movistar. nejaktivnějším závodníkem celé Tour byl vyhlášen Marc Hirschi (Sunweb). 

Ale mezi vítěze se řadí i pořadatelé Tour de France, kteří zvládli zorganizovat úžasný, plnohodnotný závod v době, kdy velkým akcím štěstí nepřeje. Před několika měsící se zdálo nemožné, že by se tak velký závod jel, ale s kompletní Tour de France našla letošní sezóna svůj smysl.