Celý den se čekalo na hromadný dojezd pelotonu, ale k tomu nakonec vlastně ani nedošlo. Kilometr před cílem přišel velký pád, který poslal k zemi i například Alejandra Valverdeho (Movistar) a Tadeje Pogačara (UAE Emirates). Pád zbrzdil i Primože Rogliče (Jumbo - Visma), ale nic se mu nestalo. Všichni dostali stejný čas díky ochranné tříkilometrové zóně. Luka Mezgec (Mitchelton - Scott) patřil k favoritům etapy, kvůli pádu však nedokončil a byl odvezen do nemocnice. Favorité na celkové pořadí by neměli být nijak zranění.

Tým Deceuninck - Quick-Step rozjížděl v posledním kilometru spurt pro Fabia Jakobsena, na čele se objevil Zdeněk Štybar, ale v prudkém výjezdu se Jakobsen úplně zastavil a nedokázal reagovat na nástup Toshe Van Der Sandeho (Lotto Soudal). Belgičan zkusil útok ve správný okamžik, získal náskok, ale dva jezdci ho zvládli dostihnout a předjet. Maxi Richeze převzal zodpovědnost za výsledek týmu Deceuninck - Quick-Step, ale na mimořádně silného a rychlého Sama Bennetta (BORA - hansgrohe) neměl. Irský mistr získal druhé etapové vítězství na Vueltě, ačkoliv si nebyl úplně jistý, jestli nezůstal v úniku nějaký uprchlík a zda opravdu vyhrál. 

V celkovém pořadí se nic nezměnilo. Stále vede Primož Roglič a vede také bodovací soutěž. Nejlepším vrchařem je Angel Madrazo (Burgos - BH) a nejlepším mladým závodníkem Tadej Pogačar. 

Hodně se může změnit v nedělní etapě z Tinea do Santuario del Acebo. Závod měří 154 kilometry a závodníci musí překonat čtyři vrchařské prémie 1. kategorie: Puerto del Acebo (7,3 km, 8 %), Puerto del Connio (11,4 km, 6,4 %), Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas (11,1 km, 7,1 %) a cílové Santuario del Acebo (8,1 km, 9,6 %). A horská etapa následuje i v pondělí, volný den je naplánován až na úterý.