93 km s více než 1800 metry převýšení mělo od všeho trochu: asfaltové nebo skalnaté úseky a fun traily. Dokonalé kontrasty, které provincie Castellón nabízí pro MTB. Kombinace nahromaděné únavy a dlouhé etapy se podepsala na výsledku a zamíchala s celým závodem. Rakušan Daniel Geismayr (Trek Pirelli) a Italka Chiara Teocchi (italský tým) začínali v dresech lídrů, ale nedokázaly si je udržet.

V kategorii mužů první dlouhý výstup a především první singletrackový sjezd sloužil k výběru favoritů. Zpočátku se všichni favorité drželi pohromadě. Na 30. kilometru zaútočili Němec Sasha Weber (Trek Vaude) s Daniele Mensim (Soudal Lee Cougan) a vytvořili minutuvou mezeru. Novozélanďan Sam Gaze (Alpecin Fenix) prožil zvláštní den. Na 35. kilometru utrpěl defekt, který opravil a později vyměnil kolo v technické zóně. Když ztratil více než minutu a půl, zdálo se, že jeho šance na výhru jsou pryč. Nic nebylo dále od pravdy. Jezdec Alpecin Fenix ​​zahájil stíhací jízdu, díky které dojel do vedoucí skupiny a okamžitě zaútočil, aby následně předjel Webera a Mensiho. V poslední části se Gaze a bratři Braidotové odtrhli od vedoucí skupiny. 7 kilometrů do cíle byl ideální terén pro Gaze. Sam Gaze tak získal etapové vítězství, které ho opět postavilo do čela MTB žebříčku. Daniele Braidot se stal novým lídrem závodu, jeho bratr Luca Braidot je za ním pouhé 2 sekundy. Perfektní závod pro všechny tři. Geismayr se posunul na 3. místo, 30 vteřin za zelený dres. Jaroslav Kulhavý skončil na 4. místě.

V kategorii žen jen málokdo dokázal předpovědět, co se stane. Den začal dominancí Chiary Teocchi, dosud jasné lídryně, která zvítězila ve dvou předešlých etapách. Ramona Forchini (JB Brunex Superior) vypadala, že na prvních kilometrech trpí, ale na tak dlouhé trase není nic jisté. V poslední části závodu ukázala mistryně světa v cyklomaratonu svojí hlavní přednost na dlouhých trasách a postupovala kousek po kousku, dokud nedosáhla vedení a neunikla skupině. Poslední kilometry pro ni už byly individuální časovkou. Dojela do cíle jako vítězka etapy a podařilo se jí obrátit celkové pořadí vzhůru nohama. Teocchi měla špatný den. Nakonec ztratila téměř devět minut, přišla o vedení a je celkově druhá o více než 7 minut za Švýcarkou. Martina Berta a Greta Seiwald doobsadili pódium vítězů etapy.

Poslední etapa začne a skončí v Oropesa del Mar a bude mít 48 kilometrů.