Jisté to zatím není, ale vypadá to, že Remco Evenepoel bude příští rok debutovat na Tour de France. Takže by doplnil trio mušketýrů na správný počet čtyř. K Vingegaardovi, Pogačarovi a Rogličovi by se přidal tenhle cyklistickými bohy bohatě obdařený Belgičan.  

Jenže je tenhle stále ještě velmi mladý majitel 50 vítězství včetně španělské Vuelty schopen hned se poprat o celkové vítězství. Jeho krajan a bývalý špičkový jezdec Johan Museeuw, mj. trojnásobný vítěz Roubaix i Flander a mistr světa, o tom má pochybnosti, šéf Tour Christian Prudhomme je naopak optimističtější.

"Bude těžké vyhrát Tour," řekl Lev z Flander v podcastu Gerainta Thomase (The Geraint Thomas Cycling Club). „Podle mého názoru je nyní velmi dobrý v jednodenních závodech. Tyhle závody vyhrává ve velkém stylu. Vzpomeňme, jakým způsobem vyhrál Lutych-Bastogne-Lutych nebo San Sebastian. Podle mého názoru má předpoklady Tour vyhrát, ale nejsem si jistý, že to dokáže.“

Jezdci, kteří vyhrají Tour, jsou opravdu výjimeční lidé. Vždycky existují tak tři nebo čtyři lidé, kteří mohou vyhrát Tour. V současnosti jsou to především Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard. V pelotonu je ale velmi málo jezdců, kteří jedou Tour a mohou říct, že mají víc jak 90procentní šanci na vítězství. Myslím, že Remco je momentálně tak na 60 procentech," odhaduje Musseuw.

Jeho šance se ale mohou v budoucnu zvýšit. Třeba tím, že půjde do jiného týmu. Je to fenomén, obdivuji ho, ale musím být upřímný: vyhrát Tour de France není vůbec snadné."

To ředitel Tour de France to vidí trošku jinak. „Dvě časovky o celkové délce 59 km favorizují belgického mistra světa,“ řekl Christian Prudhomme, když ve čtvrtek promluvil na představení Grand Départ Tour 2025.

Prudhomme očekává, že Evenepoel okoření závod, kterému v posledních čtyřech letech dominovali Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar. 

"Je zřejmé, že Vingegaard a Pogačar budou velkými favority. Ale Evenepoel má ten X-faktor, tu schopnost udělat překvapivé a geniální tahy. Může najednou všechno obrátit vzhůru nohama," řekl Prudhomme podle belgické sportovní rozhlasové a televizní stanice Sporza.

Přestože Evenepoel při letošní obhajobě svého titulu na Vueltě neuspěl, Prudhomme to okomentoval takto: "Překvapilo mě, jak se dokázal po nezdaru zase odrazit směrem vzhůru. Myslel jsem, že to vzdá, ale opak byl pravdou. Předvedl svými útoky skvělou podívanou."

"Jedno považuji za jisté. Určitě zanechá v závodě výraznou stopu, celkové vítězství nevylučuje," řekl Prudhomme. „Koneckonců Tour končí dlouhou a náročnou časovkou, což může být rozhodující šance právě pro Evenepoela.“

1135382053.jpg

Ani ne týden po skončení Tour by měl Remco Evenepoel nastoupit na start olympijské časovky. Bude to výhoda nebo hendikep? A bude výhoda na straně Wouta Van Aerta, že vynechá Tour a soustředí se s největší pravděpodobností na Giro?

Oba už ukázali, že mohou být ve velmi dobré formě, i když přijedou z Grand Tours,“ řekl v rozhovoru pro WielerFlits belgický reprezentační trenér Sven Vanthourenhout.

Na rozdíl od her v Tokiu se tentokrát časovka koná týden před silničním závodem. Podle Vanthourenhouta to není nic zásadního. „Zkušenosti z minulosti mi říkají, že jezdci, kteří přijeli z Grand Tour, si často vedli dobře v silničním závodě na mistrovství světa nebo na olympijských hrách a pak v časovce skoro nic netratili. Stačí se podívat na Van Aerta v Tokiu po Tour a Evenepoela ve Wollongongu po Vueltě."

Dokončení Tour by se mohlo jevit pro Evenepoela jako určité riziko, ale Vanthourenhout si starosti nedělá. „Remco vždy přichází z Grand Tour na velmi vysoké úrovni. Moc dobře ví, co dělá a já jsem poslední, kdo zpochybňuje jeho přípravu. Na papíře by jezdci z Tour měli být pro časovku trochu v nevýhodě, ale Remco mi vždy dokáže ukázat, že se mýlím a dokáže obojí dokonale zkombinovat.“

1070651793.jpg

Reprezentační trenér je také nadšený z Van Aertova výběru Gira. „Oficiálně to ještě nebylo sděleno, ale osobně si myslím, že by mu to moc prospělo. Bude to úplně jiná příprava na olympiádu než v roce 2021, ale podle mě neméně úspěšná. Wout také ví, co má dělat, a je velmi motivovaný.“

Oba belgičtí šampioni by po olympijské časovce měli stanout na startu hromadného závodu. „Šampionát na městském okruhu vždy poskytuje úplně jiný zážitek než jakýkoli jiný závod nebo klasika. Co se týče zážitků, bude to trochu jako při letošním šampionátu v Glasgow, ale každý závod nebo trať má svá specifika. Ale určitě to bude velmi těžké. Nečekám hromadný sprint, maximálně z hodně prořídlé skupiny,“ zakončil své úvahy belgický reprezentační trenér.