Ciana Uijtdebroekse předchází pověst mimořádného talentu, který by mohl navázat na Remca Evenepoela. Uijtdebroeks letos působil ve stejném týmu, za který v juniorech jezdil Evenepoel a v některých testech měl mít dokonce lepší výsledky než Evenepoel ve stejném věku. Na výsledky svého o tři roky staršího krajana však nedosáhl. Vyhrál klasiku Kuurne - Brusel - Kuurne, ale na evropském šampionátu byl v časovce až devátý a v silničním závodě 45.  

Největší cyklistické týmy se však snaží podchytit talentované závodníky co nejdřív, aby jim nějaký další Evenepoel nebo Tadej Pogačar neunikl. V Evropě už se mluví o patnáctiletém bratrovi Egana Bernala, o kterého má zájem Gianni Savio, majitel týmu Androni - Sidermec. Zkušený Savio k evropské silniční cyklistice přivedl Egana a chce pomoci i mladšímu z Bernalů, ale až od 18 let. 

Uijtdebroeks dostane na profesionální úrovni příležitosti už od roku 2022, příští rok ještě bude závodit mezi juniory, ale už v týmu, který spadá pod BORA - hansgrohe. Celek Auto Eder vychovává juniorské cyklisty, v posledních dvou letech zde působil Marco Brenner, jeden z nejtalentovanějších cyklistů současnosti. Všestranný němec, který je silný v časovce, v silničních závodech i v cyklokrosu ale nečekaně odešel do Sunwebu (nově DSM). Získal profesionální smlouvu v týmu WorldTour a BORA - hansgrohe o něj přišla. 

S Uijtdebroeksem proto Ralph Denk uzavřel smlouvu až do konce roku 2024. „Není žádným tajemstvím, že se o Ciana zajímali všichni. Jeho výsledky jsou velmi dobré, ale jeho výkonnostní data jsou obzvláště přesvědčivé. Musím říci, že na mě osobně Cianovo chování a jeho velmi produktivní spolupráce s nevlastním otcem velmi zapůsobily. Všichni jsme rychle zjistili, že jsme na stejné vlnové délce. To byl určitě jeden z důvodů, proč si nás vybral. Druhým je to, že tým Auto Eder bude od roku 2021 mezinárodní juniorský tým. Budeme ho díky tomu schopni připravit na vstup do BORA - hansgrohe. Už jsem docela zvědavý, kam nás naše společná cesta povede. Ale s Cianem nemáme žádné konkrétní krátkodobé cíle, místo toho dostane čas na rozvoj," vysvětluje Denk.

„Po vítězství na Kuurne-Brusel-Kuurne jsem byl v kontaktu se skoro všemi týmy WorldTour. Navrhovaly různé přístupy k přestupu mezi profesionály a také k mému rozvoji. Z týmu BORA - hansgrohe jsem měl okamžitě dobrý pocit. Nedívají se jen na mladé jezdce fyziologicky, ale k jezdcům přistupují velmi individuálně. Nakonec mě přesvědčilo, že tým Auto Eder bude pracovat na mojí integraci do sestavy BORA - hansgrohe. Cítím, že jsem v dobrých rukou a jsem velmi spokojen s mým rozhodnutím. Nyní se budu moci plně soustředit na první třetinu závodního programu, na klasiky,“ dodává sám Cian Uijtdebroeks. 

Pro Uijtdebroekse nebude snadné srovnat se s porovnáváním s Remcem Evenepoelem, jehož rapidní vstup mezi profesionály nemá obdoby a je prakticky nemožné, aby byl stejně úspěšný. A bude hodně záležet na přístupu týmu BORA - hansgrohe, zda Uijtdebroekse na to připraví. Podle Christiana Schrota, sporotvní ředitele lovce talentů je Uijtdebroeks dobrý vrchař i časovkář: „Ciana jsme si všimli na jaře a poté jsme ho kontaktovali. Má potenciál v různých oblastech, protože je velmi dobrým vrchařem, ale dokáže také zajet dobrou časovku. Obecně jsou jeho data na sedmnáctiletého jezdce velmi působivé. V nadcházející sezóně se nejprve soustředí na belgické závody a poté více na etapové závody. Myslím si, že s naším novým mezinárodním zaměřením bude mít velmi dobrý závodní program, a pokud vše půjde dobře, určitě je jeho úspěch na Mistrovství světa ve Flandrech. Ciana absolvuje společně s profesionály také některá soustředění. Je to důležité, protože za dvanáct měsíců už bude uprostřed příprav na svou první profesionální sezónu s BORA - hansgrohe.“