V příštím roce se očekávají velké souboje na všech Grand Tours mezi týmy Ineos a Jumbo - Visma. Zatímco Ineos je dominantní na Tour de France a pro příští rok ještě posílil s úmyslem ovládnout i další třítýdenní závody, nizozemský celek Jumbo - Visma získal Toma Dumoulina a společně s Primožem Rogličem a Stevenem Kruijswijkem chce Britům zabránit vyhrát všechny Grand Tours. 

Klíčové bude určení cílů. V Ineosu je už docela jasno. Na Giru bude své vítězství obhajovat Richard Carapaz, který ale není moc dobrým časovkářem, takže v záloze by mohl být Geraint Thomas. Vítěz Tour 2018 se musí smířit s tím, že už první volbou Ineosu pro červencový závod není a hledá nové uplatnění. 

Na Tour budou lídry Egan Bernal a Chris Froome. Buď oba, nebo podle momentální formy. Bernal se s velkou pravděpodobností v porovnání s letoškem ještě o něco zlepší, ale u Frooma není jisté, zda se dokáže vrátit na svou starou úroveň. Budou Carapaz a Thomas v červenci pomáhat? Na Vueltu by mohli jet klidně všichni čtyři, ale Ineos má v záloze také další mladé lídry Pavla Sivakova a Ivana Sosu.

V Jumbo - Visma bude výběr cílů trochu složitější. Steven Kruijswijk míří na Tour, to je docela jasné, malá porce časovek je pro něj výhodou. Ale Primož Roglič a Tom Dumoulin jsou hodně podobní závodníci. Oba jsou vynikající časovkáři, kteří v kopcích brání svůj náskok. Dumoulin měl před představením tras v plánu start na Tour de France. Roglič se nevyjadřoval, ale po vítězství na Vueltě je dalším logickým krokem Giro. 

Jenže trať Gira je o něco vhodnější pro Dumoulina. Nejen kvůli časovkám, ale také kvůli dlouhým etapám ve vysokých horách. Dumoulin zvládá maratonské trasy ve výškách s přehledem, Roglič má o trochu méně zkušeností a dvousetkilometrové etapy do Madonny di Campiglio (17. etapa), Lagho di Cancano (18.) a Sestriere (20.) by mu nemusely vyjít. Letos ho na Giru navc zradilo zdraví a může se to opakovat, není výjimečné, když závodníci marodí každý rok ve stejném období.

Postavit oba na start stejného závodu by se nemuselo vyplatit. Oba jsou hodně ambiciózní a schopní vyhrát. Jenže podobně jako Chris Froome, ani Tom Dumoulin neví, kdy se po dlouhodobém zranění vrátí do formy. Může to být už v květnu, ale cílit až na červenec se zdá bezpečnější.    

A co ostatní lídři? Závodníci, kteří se dlouhodobě trápí s časovkami, by neměli vůbec váhat a začít trénovat na Tour de France. Zde sice bývá největší konkurence, ale i na Giru bude veliká. Nairo Quintana nemá na výběr, Arkéa - Samsic nemá licenci WorldTour a tým nejspíš dostane divokou kartu jen na Tour. Miguel Angel Lopez by měl po letošních zklamáních na Giru a Vueltě zkusit Tour. Jenže tam asi bude chtít i Jakob Fuglsang. Astana musí volit obezřetně. Fuglsang není spolehlivý lídr na třítýdenní závody a měl by se přizpůsobit tomu, co je nejlepší pro Lopeze. 

Na Tour by měl jet i Mikel Landa, nový lídr týmu Bahrain Merida. Wout Poels by tak dostal příležitost na Giru. Se startem na Giru počítá i Vincenzo Nibali. Alejandro Valverde si nejspíš vybere Giro a Vueltu, ale záležet bude na jeho formě po jarních klasikách. Na Tour de France Movistar povede Enric Mas.  

Pro francouzské lídry je jasnou volbou Tour de France, Thibaut Pinot je z trasy domácího závodu nadšený, vyhovuje i Romainu Bardetovi. Zajímavý bude výběr jezdců týmu UAE Emirates. Dan Martin je pryč a novou jedničkou je mladičký Tadej Pogačar. Je na Tour příliš brzy? Bude mu 22 let, stejně jako letos Bernalovi. I Pogačar může vyhrát v takto nízkém věku. Pogačar září zejména ve špatném počasí, zimě a dešti. A takové podmínky jsou mnohem pravděpodobnější na Giru. Fabio Aru stále věří, že se vrátí do své nejlepší kondice, ale nebude to snadné. Tour je pro něj vhodnější, ale nejspíš ho to víc táhne na Giro. V UAE Emirates mají o čem přemýšlet.    

U bratrů Yatesů je celkem jedno, kdo si co vybere. Časovku dokážou zajet dobře i špatně a stejně nevyrovnaní bývají i v horách. Simon nemá rád Tour de France a nejspíš se chystá na Giro. Adam má na Tour de France za sebou dobré výsledky, ale nejlepší by asi bylo, kdyby se oba setkali ve špičkové formě na jednom závodě a pomohli si. Přesněji, kdyby Adam pomohl Simonovi vyhrát jednu Grand Tour. Podobně jako na Vueltě 2018.