Velmi náročná 18. etapa Vuelty vedla přes čtyři vrcholy 1. kategorie, ale nijak neohrozila vedoucí postavení Primože Rogliče (Jumbo - Visma), který dokončil etapu ve skupině s Alejandrem Valverdem (Movistar), Rafalem Majkou (BORA - hansgrohe) a Miguelem Angelem Lopezem (Astana). Naopak poprvé ztratil Tadej Pogačar (UAE Emirates) a s ním i Nairo Quintana (Movistar). 

První kopce byly důležité pro uprchlíky, kteří chtěli vyhrát etapu a zejména pro Geoffreye Boucharda (AG2R La Mondiale), který byl druhý na první vrchařské prémii a první a následujících dvou prémiích a upevnil si své postavení. 

Jenže už v předposledním stoupání Morcuera zvýšila Astana tempo hlavní skupiny a 60 kilometrů před cílem zaútočil Miguel Angel Lopez. Lídrovi Astany pomáhal za vrcholem jeho týmový kolega Omar Fraile, ale ani tak se nepodařilo ostatním favoritům ujet.

Uprchlíci byli postupně dostiženi, kromě Sergia Higuity (EF Education First), který zaútočil ve sjezdu z předposledního kopce. Za ním se vytvořila skupina, kde favorité měli své domestiky, ale Higuitu moc nestahovali. Do posledního stoupání Cotos najel s náskokem 1:15 a na vrcholu měl 40 sekund náskoku, ačkoliv se za ním hodně závodilo. 

Opakovaně útočil Lopez a nakonec se podařilo utrhnout Tadeje Pogačara a Naira Quintanu. Pogačar Quintanovi ujel, ale Kolumbijec se k němu vrátil na následující rovině a ve sjezdu. Za Higuitou se vytvořila čtyřčlenná skupina nejlepších vrchařů - Lopez, Roglič, Valverde a Majka. Jenže tempo zde jel jen Lopez a Higuitu moc nedotahoval. Ten předvedl skvělý výkon a po dlouhém sólu si dojel pro své první profesionální vítězství. 

Skupina čtyř nejlepších lídrů dojela se ztrátou 15 sekund, Roglič ve spurtu porazil Valverdeho a získal šest bonusových sekund. Skupina Pogačara a Quintany ztratila 1:16. V celkovém pořadí to znamená několik změn. Roglič je stále suverénně první, valverde s evrátil na druhé místo a Quintana klesl na třetí příčku s odstupem 3:31. 

Lopez se vrátil do bílého dresu nejlepšího závodníka do 25 let. Ztrácí 4:17 a před Pogačarem vede o 32 sekundy. Majka se posunul na šestou příčku. 

Roglič vede také bodovací soutěž, zelený dres poveze průběžně druhý Tadej Pogačar. Geoffrey Bouchard má po dnešní etapě velký náskok ve vrchařské soutěži, nasbíral 26 bodů, celkem má 76 bodů a náskok 32 body.