Jako první oznámili (skoro) kompletní tým Francouzi. Jasným lídrem bude Julian Alaphilippe, kterého budou podporovat Rémi Cavagna, Florian Sénéchal, Julien Bernard, Tony Gallopin, Christophe Laporte a Anthony Roux. Osmého člena týmu oznámí trenér národního celku Thomas Voeckler později. 

Francouzi, ačkoliv mají jednoho velkého favorita, nemají celkově tak silný tým jak jiné země. Vrchaři zůstávají doma, protože trať pro ně není vhodná, navíc Romain Bardet a Thibaut Pinot po zklamání z Tour de France ukončili sezónu. Nominován (zatím) nebyl ani Warren Barguil, francouzský šampión.

A kromě Laporteho nejede žádný sprinter, Voeckler se domnívá, že trať v Anglii je pro spurtery příliš těžká. Ostatně, to si myslí i Davide Cassani, trenér italského národního týmu, který nepočítá s mistrem Evropy Eliou Vivianim.   

Voeckler sestavu tvořil ve spolupráci s Alaphilippem: "Sedli jsme si Julianem a jeho trenérem a společně jsme vybrali zbytek týmu, což je logické, protože chci sestavu, která pojede 100% na něj a se kterou bude on sám spokojený." Proto jsou v týmu jeho dva týmoví kolegové z Deceuninck - Quick-Step Cavagna a Sénéchal a dobrý kamarád Bernard. Barguil, Pinot a Bardet budou mít podle Voecklera svou příležitost příští rok, když se pojedou hned tři vrchařské šampionáty - Olympijské hry v Tokiu, Mistrovství Evropy v Itálii a Mistrovství světa ve Švýcarsku. 

Alaphilippe se chce vyhnout loňskému zklámání, proto se po Tour de France šetří a závodit začne na kanadských jednorázovkách v Quebecu a Montrealu tento pátek a v neděli. Loni byl taky velkým favoritem, ale po vítězstvích na Kolem Británie a Kolem Slovenska už neměl dostatek sil v závěru šampionátu v Innsbrucku. 

První půlku týmu znají i Belgičané. Rik Verbrugghe řekl první čtyři jména, která můžou se startem počítat a nejsou nijak překvapivá. V Harrogate a okolí budou závodit Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen a Dylan Teuns. Druhou polovinu týmu oznámí Verbrugghe později. Vybírá ze dvou domestiků, kteří by měli kontrolovat závod v úvodu. Buď pojede Tim Declercq z Deceuninck - Quick-Step, nebo Laurens De Vreese z Astany. Zbytek sestavy oznámí po Vueltě. 

O poslední tři místa se rozhodne mezi Yvesem Lampaertem, Timem Wellensem, Jasperem Stuyvenem, Tiesjem Benootem, Driesem Devenynsem a Sepem Vanmarckem. Zvažuje také nominaci Remca Evenepoela, který by měl jet časovku, ale možná bude nominován i do týmu pro závod s hromadným startem (aktualizováno - je to potvrzeno, Evenepoel pojede i závod s hromadným startem, belgický cyklistický svaz oznámil jeho nominaci).  V poslední době se dařilo Lampaertovi (třetí na Kolem Německa), Stuyvenovi (vítěz Kolem Německa) a Vanmarckemu (vítěz klasiky v Plouay). Ale nechá Verbrugghe doma všechny závodníky Lotto Soudal? A kolik domestiků je potřeba? 

Belgičané budou mít kolektivně nejlepší tým, ale rozhodně nebude snadné zvolit správnou taktiku. Musí být u všeho, střídat se v nástupech, nejlépe ve více lidech, aby nikdy nemuseli dotahovat uprchlíky. Jejich největšími nadějemi jsou Gilbert a Van Avermaet, také Naesen by mohl uspět, ale můžou porazit největší favority Alaphilippa, Van der Poela a Sagana? 

Ano, Mathieu van der Poel určitě bude stát na startu světového šampionátu. Kvůli silničnímu mistrovství vynechal šampionát na horských kolech. Yorkshire je pro mladého Nizozemce velkou motivací. Dokonce větší, než Olympijské hry v Tokiu, kam se chystá na horských kolech. 

"Nebylo snadné se rozhodnout, ale musíte si vybrat. Nyní je cílem Yorkshire. Mistrovství světa je někdy úplná rovina, nebo pro vrchaře, jako třeba příští rok. Musím využít své šance. Myslím, že závod je podobný Amstel Gold Race, takže chápu, že jsem mezi favority. Ale těch je hodně, Alaphilippe, Lucenko a další," říká Van der Poel. 

Také Van der Poel má slovo při výběru národního týmu: "Ano, jsem v kontaktu s trenérem ohledně národního týmu, ale výběr je na něm. Budu lídrem, ale to neznamená, že každý musí jet na mě bez rozdílu. Uvidíme, jaké to bude. Nestresuji se tím. Bývám nervózní před Mistrovstvím světa v cyklokrosu, protože nemáte na nic čas a musíte jet hned naplno, ale v silničním závodě se začíná závodit až po 180 kilometrech. Většinou se něco děje až hodně pozdě."

Van der Poel bude jedním z velkých favoritů, protože se teoreticky dokáže udržet nejlepších klasikářů a je rychlejší než Alaphilippe a ostatní. "Souhlasím, že patřím k hlavním favoritům. Je to logické, po mém jaře na silnici," dodává Van der Poel. Navíc bude mít k dispozici silný tým, silnější než je Corendon - Circus. Nizozemci by měli plně podpořit mistra světa v cyklokrosu, ale podrobnější nominace zatím oznámena nebyla. (Aktualizace - Nizozemci představili sestavu v pondělí dopoledne. K Van der Poelovi se přidají Niki Terpstra, Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Mike Teunissen, Sebastian Langeveld, Jos van Emden a Pieter Weening. Jedná se o holandský klasikářský all-star tým).

Na Mistrovství světa míří i Egan Bernal, vítěz Tour de France. Kolumbijský vrchař samozřejmě nepatří k favoritům, na podzim mu jde zejména o úspěch na Kolem Lombardie, ale Kolumbijci nemají moc z čeho vybírat. Klasikáři jim chybějí. Mají spoustu vrchařů a taky několik špičkových sprinterů, ale s nadějemi na vítězství to moc dobře nevypadá. Bernal pojede elitní šampionát poprvé. Zbytek sestavy bude oznámen po Vueltě. 

Nepochybně bude startovat také Peter Sagan. Trojnásobný mistr světa trénoval ve vysoké nadmořské výšce v Utahu a poté se přesunul do Kanady, kde se zúčastní GP Quebec a GP Montreal. Sagan nebude mít velkou týmovou podporu, Slováci mají čtyři místa, ale s tím si vždy dokázal poradit a k favoritům patří i letos.

Velmi složitý výběr budou mít domácí. Velk Británie na poslední chvíli spadla na 11. místo ve světovém žebříčku a nepojede v osmi, ale jen v šesti. Britové nemají žádného velkého favorita, Geraint Thomas se připravuje na časovku, ale v silničním závodě to na velký úspěch nevypadá.