Soupeření o zelený dres

Jako obvykle se utvořil únik. Bylo v něm kolem deseti lidí. Mezi všemi vyčníval dres mistra Nizozemska Van der Poela. Byli tu však i ti, kterým šlo o body do vrchařské soutěže. Jednak Marco Canola (Gazprom), který tu je snad v každém úniku, a hlavně v zeleném dresu jedoucí Héctor Carretero (Movistar). V zeleném proto, že průběžně vedoucí muž této soutěže Woods vezl modrý dres vedoucího závodníka celkové klasifikace. Když se oba nasytili a nebylo už o co bojovat, vrátili se do pelotonu. Úspěšnější byl Canola s dnešními 20 body, Carreterovi jeho dnešních 13 ale stačilo na to, aby předčil Canolu o 3 body a dostal se do virtuálního vedení této soutěže.

Héctor Carretero

Kapitán jaksepatří

Peloton vedli ti, kteří měli v držení dres vedoucího závodníka, tj. EF Pro Cycling. Mimořádně pracoval především kapitán týmu Simon Clarke, který ovšem nepříjemně spadl a musel si nechat otírat krev z obličeje lékařkou z doktorského auta, aby za chvíli ověšen taškami s občerstvením směřoval ke svým kolegům na čelo hlavní skupiny. Až pak si našel čas na ledování roztrženého obočí.

35 km před cílem měla vedoucí v té době už jen sedmička cyklistů náskok 2:35. Sice se stoupalo, ale zatím jen mírně. To hlavní na závodníky teprve čekalo. To byla chvíle pro Jonathana Caiseda z EF v dresu aktuálního šampiona Ekvádoru, který si stejně jako včera vlezl na špic a jel dlouho vysoké tempo, kterým korigoval náskok uprchlíků. Aby si to posichroval, poslal na čelo jednoho muže i Mitchelton-Scott.

EF dnes o vedení přišel i přes tvrdou práci, kterou během etapy odvedli

Únik z úniku

Když se blíží peloton a do cíle už není až tak daleko, je to chvíle na sólo akci. Z vedoucí skupiny odjel Bernard (Trek) a dojel si ho Gebreigzabhier (NTT). Záhy se k nim dotáhli ještě Van der Poel (Alpecin), Visconti (Vini) a Frank (AG2R). Jenže to už chlapcům z EF začínají pomáhat další týmy. 10 km před cílem je únik zlikvidován. K akci se vzepne ještě Costa (UAE) a po něm Wackermann (Vini), ale to už je jen agónie planých pokusů.

Předehra finále

Do cíle zbývá 9 km, stoupá se a čelo skupiny vede trojice EF v závěsu s dvěma chlapci Ineosu a třemi Astany. Tempo očesává skupinu na počet kolem dvaceti. 7 km před cílem si „zatrénoval“ Nibali (Trek-Segafredo). Na čele nevydržel ani ne kilometr a posléze odpadl. Woodsovi už zbyl jen Kangert. Z jeho tempa je nešťastný muž v bílém: včerejší vítěz Hamilton to vzdává a začíná se starat už jen o dojetí do cíle.

Vincenzo Nibali

Vyvrcholení

5 km před cílem zrychlí Majka. Po pár stovkách metrů ale kontruje Simon Yates. A jemu dnes nestačí nikdo. Za ním se utvoří malá skupinka ve složení Majka, Thomas, Vlasov a zuby nehty se tu snaží udržet Masnada. Woods není schopen reagovat a po chvíli hází ručník do ringu.

Yates jede takové tempo, že jeho pronásledovatelé vypadají, jako když šlapou do dvakrát těžšího kopce. Jeho náskok raketově roste, přestože trojice (Masnada nakonec nestačí) spolupracuje. Stále větší potíže začíná mít Vlasov a v cíli pár vteřin ztratí.

Thomas „přespurtuje“ Majku. Stabilním vlastním tempem se na 5. pozici dostane Kelderman. Masnadu nakonec předjede i jeho kolega Knox. Woods dokončuje ve dvojici s dnes dobře jedoucím Meintjesem (NTT) 11. 1:46 za Yatesem a 1:11 za Thomasem a Majkou. Fuglsang končí 14. (-2:21) a Nibali 25. (-4:13).

Simon Yates vyhrává 5. etapu Tirreno-Adriatico

Účtování po etapě

Yates vede o 16 vteřin před Majkou. Vypadá to, že dělat nějaké soudy o předpokládaném vývoji se tady nevyplatí, jelikož každý den je tu všechno jinak. Ale podle dosavadního vývoje to vypadá, že Yates i Mitchelton tu jsou v takové síle, že by bylo překvapením, kdyby vedení neudrželi až do konce. Zvláště když na Thomase, který vždy byl výborným časovkářem a poslední etapa je časovkou na 10 km, má Yates náskok 39 vteřin, což se jeví jako dostatečný časový polštář.

Woods se propadl na 8. místo se ztrátou -1:22.

Oranžový dres Ackermanna v bodovací soutěži dnes nikdo neohrozil. Bílý dres pro nejlepšího mladíka po jednom dnu zase Hamilton vrací Vlasovovi, jediným soupeřem mu je Knox se ztrátou 32 vteřin. Carretero si zítra opět oblékne zelený dres pro nejlepšího vrchaře, tentokrát však regulérně jako vedoucí muž této soutěže.

Dnešní etapu zvládly jako celek nejlépe dva týmy, které ostatním o dost odskočily. Nejlépe dopadla trojice Sunwebu Kelderman, Hindley a Oomen před Astanou: Vlasov, Rodríguez, Fuglsang.

Zítra je na pořadu etapa rozdělená na dvě odlišné poloviny. První je dost zvlněná s jednou vrchařskou prémií, druhá je čistá placka. Hromadný dojezd a příležitost pro sprintery se jeví jako vysoce pravděpodobná.

Simon Yates:

"Opravdu dobrý den. Hodně dobré práce týmu. Věděl jsem od včerejška, že mám dobré nohy, takže dnes byla velká příležitost vzít si dres lídra, získat nějaký čas, protože na časovku, která je poslední den, potřebuju určitý nárazník. Nejprve EF a poté i Astana jely v závěrečném kopci vysoké tempo. Pak zaútočil Rafał Majka a začal konečnou show. Viděl jsem v tom příležitost a opravdu ji využil. Hned jsem viděl, že jsem si udělal od ostatních mezeru, a pak už to bylo jen na plný plyn. V dalších etapách budeme nuceni dres bránit, to je vždycky náročné. A pak samozřejmě ještě časovka, což není moje nejsilnější stránka, takže uvidíme. Ale dnes si to užijeme a odtud se odrazíme do dalších dnů.“