Nominační kritéria pro Olympijské hry v Tokiu jsou celkem jasná. Vychází se z nominačního žebříčku Mezinárodní cyklistické unie. Za každý stát boduje osm nejlepších jezdců. Žebříček se uzavře 22. října po skončení etapového závodu Kolem Kuang-si v Číně.  

Prvních šest zemí v konečném pořadí může nominovat maximální počet pěti cyklistů. Víc jich na Olympiádu nejezdí. Od 7. do 13. místa můžou nominovat čtyři závodníky, mezi 14. a 21. místem jsou to tři jezdci, od 22. příčky do 32. dva jezdci a od 33. místo do 50. jeden závodník. To dá dohromady 122 jezdců, zbylých šest míst se rozdělí podle kontinentů pro Asii, Afriku a Ameriku, ale to není tak důležité, Evropy se to netýká. 

Česká republika drží 20. místo, takže maximálně za nás pojedou tři závodníci. Hrozí ještě pokles pod 21. příčku, čímž bychom o jedno místo přišli. Češi zatím získali 3126,13 bodu, Ekvádor za námi má 3058,5 bodu a Portugalsko 2965 bodů. Slovensko na 23. místě má 2931,86 bodu. 

Možnost nominovat tři závodníky bychom měli v posledních závodech udržet. Mnohem těsnější je to mezi Slovinskem a Španělskem na šesté a sedmé pozici. Na silnici se tento souboj mění na osobní soupeření Alejandra Valverdeho a Primože Rogliče na italských podzimních klasikách. Zatímco Roglič vyhrál Giro dell´Emilia a Valverde dojel až pátý, další den španělský mistr kontroval druhým místem na Gran Premio Bruno Beghelli. 

Valverde pojede také Tre Valli Varesine, Milano - Torino a Kolem Lombardie. Roglič jede dnes Tre Valli Varesine a v sobotu Kolem Lombardie. Slovinec je největším favoritem na vítězstvím v posledním monumentu roku, ale Valverde také ještě určitě bude bodovat. 

Slovinsko a Španělsko dělí necelých 31 bodů. Slovinsko má 9066,4 bodu, zatímco Španělsko má 9035,5 bodu. Pro Rogliče i Valverdeho je to důležitý souboj, protože mít čtyři, nebo tři pomocníky na těžké vrchařské trati v Tokiu bude rozdíl. Oba by měli vést své země a jsou favority olympijského závodu.   

Země na prvních pěti místech mají už téměř jistotu. Vedoucí Belgie má 13 010 bodů. Přes deset tisíc bodů mají také Itálie, Francie a Nizozemsko. Pátá Kolumbie drží 9594 body. Do předních pozic by mohlo zasáhnout osmé Německo s 8972 body. Devátá Austrálie má 8605 bodů, další země mají větší ztrátu.  

Definitivně rozhodnuto bude po posledním WorldTour závodé Kolem Kuang-si, ale mnohem jasněji bude už po italských závodech v tomto týdnu. Už dnes můžete sledovat prestižní klasiku Tre Valli Varesine od 15:30 na Eurosportu 1.