Sportcomplex Břeclav se věnuje mládežnické cyklistice. Podporuje rozvoj závodníků a závodnic v kategoriích žáci mladší a starší, kadeti a junioři a také v přípravce. Tým je aktivní ve všech disciplínách, především na dráze a na silnici. 

Stavební firma Osička začala pomáhat břeclavskému cyklistickému klubu finančně, což mládežnická cyklistika nepochybně potřebuje. A celá prezentace byla hezky symbolická.

Cyklistika v Břeclavi vždy žila bohatým životem. Zdejší vinařská oblast je největší a nejvyhlášenější v České republice. A nový sponzor týmu se zaměřuje především na stavbu vinařských závodů a sklepů. Cyklistický klub z jižní Moravy může díky podpoře společnosti Osička růst a rozšiřovat své aktivity.


Břeclavsko dodávalo cyklistice vždy skvělé cyklisty na úrovni reprezentantů a později i profesionálů. A také to byla oblast mnoha závodů, především těch jarních. A obě tyto činnosti se podařilo znovu nastartovat především díky Petru Benešovi a Petru Hermanovi.

Už tradičním otvírákem sezóny se stala Velká cena Hlohovce, která je opravdu parádní cyklistickou akcí pořádanou pro všechny cyklisty.

A také břeclavský cyklistický klub, navazující na slavná jména, roste. Berme tento příklad jako ukázku, jak opět nastartovat cyklistické hnutí a organizovanou cyklistiku. Vzkřísit hnutí v typicky cyklistických městech po celé republice.

Rodiče a přátelé jsou motorem činnosti klubu

Ano, i břeclavský oddíl je budován na popud rodičů. U zrodu stojí zkušení lidé, kteří cyklistiku znají. Tým má naději na dlouhodobou existenci, na navazování na předchozí generace. I když se z dětí stanou rodiče, z rodičů babičky a dědečci. Pokud se podaří v Břeclavi vybudovat cyklistické centrum, cyklistické zázemí a dokonce i cyklistickou dráhu, tak se vytvoří organizačně trvalejší hodnoty, které přežijí mnoho let.

Břeclavský tým má už dnes výsledky v mnoha cyklistických disciplínách a kategoriích, tady se cyklistické hnutí podařilo znovu nastartovat.     


RoadCycling se v poslední době věnuje výstavbě nové cyklistické haly v Brně, ale v Břeclavi se reálně rýsuje stavba venkovního velodromu s délkou 200 metrů s hliníkovým povrchem, tak jak nám ho prezentoval Petr Junek - v tomto článku. A pokud se opravdu povede postavit z komunálního rozpočtu, je to pro cyklistiku neocenitelný příklad, kterého by si měla hodně vážit a navázat na tuto zkušenost i v jiných městech. Víc informací přineseme v rozhovoru s Petrem Benešem, který je motorem této myšlenky.


Petr Herman se už několik let zabývá myšlenkou na jarní klasiku vedoucí  nejznámější a největší vinařskou oblastí u nás. Vývoj týmu, kontakt se sponzory a získávání zkušeností břeclavských funkcionářů opravdu vede k nějaké pěkné akci. Nemusí to být hned a rychle, ale této myšlence věříme. A vedle zajímavého mezinárodního závodu pro muže, by se zde mohl konat i souběžný závod pro ženy. Takový je trend v silniční cyklistice na světové úrovni, podporované UCI a mohl by to být stimul i pro břeclavské dívky, vždyť jich je v klubu víc než kluků.

Cyklistická mezinárodní akce pro muže i ženy, může představit oblast jižní Moravy, vinařský region a region zapsaný v kulturním dědictví UNESCO opravdu důstojně.

Foto Radek Lavička/radeklavicka.cz

loading...