Předposlední položka v šestichodovém menu byla na programu Simac Ladies Tour v sobotu. Zároveň se jednalo o poslední předkrm před šestou etapou, která bude klasikářským vyvrcholením celého závodu. Sobotní pátá etapa měla začátek i konec v téměř šedesátitisícovém Doetinchemu a stejně jako v předchozích dnech slibovala sprinterský souboj o vítězství.

A k němu nakonec také došlo. Lorena Wiebes navázala na svá vítězství z druhé i třetí etapy a v té páté si dospurtovala pro dvaadvacátý triumf v této sezóně. „Mé vítězství má hořkosladkou pachuť. Ve sluchátku jsem slyšela, že se Lotte zapletla do pádu. To je na houby. V pelotonu, který se pohybuje zprava do leva, se takové nehody stávají rychle. Na chvíli jsem se svojí chybou dostala mimo pozici, ale naštěstí jsem se rychle vrátila. Následně jsem začala sprintovat trochu dřív, a to stačilo na vítězství,“ popisovala závěr etapy vítězná Lorena Wiebes.

Už od startu páté zkoušky bylo jasné, že se budou muset závodnice vypořádat s pořádně hektickou etapou. Až po šedesáti pěti kilometrech se ale vytvořil únik dne. Na svědomí ho měla Audrey de Keersmaeker z týmu Lotto Dstny Ladies. Belgičanka si na čele vytvořila náskok až dvou minut a jednatřiceti sekund a svým výkonem zaměstnala domestičky hned z několika týmů. 

Po třiceti osamělých kilometrech na čele etapy se náskok Belgičanky zmenšil pod hranici půl minuty, a to otevřelo prostor pro nástupy dalších závodnic. Dojet na čelo se pokusily Silke Smulders, Margaux Vigie nebo Alexandra Manly s Rachelou Barbieri. Počínání Audrey de Keersmaeker před hlavní skupinou skončilo na metě dvaceti kilometrů před cílem, od té chvíle se z pelotonu začala zvedat jedna cyklistka za druhou. Vůbec poslední pokus o útok měla sestava AG Insurance-Soudal.

„Peloton na začátku nejel nejrychleji. Bylo tam pár pokusů o útok, ale žádný se neujal. Po třiašedesáti kilometrech mi z auta do sluchátek řekli, abych to zkusila. Katrijn De Clercq mi pomohla dostat se na čelo hlavní skupiny, následně jsem zaútočila a dokázala jsem se udržet před pelotonem,“ přibližovala situaci, která předcházela jejímu nástupu, Audrey de Keersmaeker.

 

Chaos tím ale neskončil. Pouhých devět set metrů zbývalo k cílové čáře, když se Lotte Kopecky ve čtyřicetikilometrové rychlosti tvrdě poroučela na zem z čela hlavní skupiny. Spolu s belgickou mistryní světa se na zemi ocitla také Anniina Ahtosalo, Karlijn Swinkels nebo Charlotte Kool. Kopecky se nakonec z nehody otřepala a vlastní silou etapu dokončila. Pozdější lékařská kontrola naštěstí neukázala žádná vážnější zranění, je ale otázkou, zda nastoupí do poslední šesté etapy závodu. Za to cyklistka týmu dsm-firmenich PostNL Charlotte Kool cíl sobotní zkoušky nespatřila a ze Simac Ladies Tour odstoupila.

„Vždy jsme kontrolovaly situaci a každý útok jsme dokázaly pokrýt, to nám pomohlo udržet žlutý dres. Pád Charlotte v závěru etapy je velkým zklamáním a doufám, že bude v pořádku,“ zmínila pád své kolegyně Franziska Koch, která i po včerejší etapě udržela žlutý trikot pro vedoucí závodnici celkového pořadí.

Bez skvělých sprinterek Charlotte Kool, Lotte Kopecky i Karlijn Swinkels se zbytek pelotonu pustil do boje o vítězství na ulici Huber Noodstraat v Doetinchemu. Elisa Balsamo se také v páté etapě snažila ze všech sil porazit domácí hvězdu, ale Lorena Wiebes znovu nedala Italce šanci. Jako třetí proťala cílovou čáru Nienke Veenhoven z týmu Visma-Lease a Bike. Čtvrtá skončila italská sprinterka týmu Liv AlUla Jayco Letizia Paternoster. 

Poslední etapa dvacátého šestého ročníku Simac Ladies Tour odstartuje čtyři minuty po čtrnácté hodině z Arnhemu. Na závodnice čekají dva delší čtyřicet pět kilometrů dlouhé okruhy, na které následně naváže sedm průjezdů kratším osmikilometrovým okruhem s klasikářským profilem v centru hlavního města provincie Gelderland.