„Vezměte si kolo a přijeďte na závod Tour de Aleje, kde bude nádherná trať a mnoho zábavy. Startovným přispějete na dobrou věc,“ zve loňský mistr světa v Cyklotrialu v národních týmech Marek Pochtiol z Trial klubu Žižkovo Pole.

Cyklistický závod Tour de Aleje startuje v 11 hodin od přibyslavské sportovní haly. Závodníci si mohou vybrat ze tří tras, které jsou svou náročností vhodné jak pro zkušené cyklisty, tak i pro rodiny s dětmi. Vítěze letošního ročníku čekají praktické cyklistické potřeby, bylinné životabudiče a samozřejmě dobrý pocit!

O půl hodiny později od místního koupaliště odstartuje rodinná cyklojízda. Na trase vedoucí alejemi se mohou malí i velcí cyklisté těšit na komentované zastávky v alejích, stromolezení s arboristy a setkání s místními spolky a pamětníky. V cíli u  rybníka Řeka čeká účastníky doprovodný program z dílny partnerských organizací, divadlo, koncert a koupání u Moře.

Registrace probíhají na webu www.aleje.org/tour-de-aleje

Výtěžek této  benefiční akce pomůže Arnice chránit a obnovovat aleje.

„Léto a krásná krajina Vysočiny jsou pro jízdu na kole jako dělané. Proč ji nespojit s pohledem do korun majestátních stromů? Zkušení sportovci si změří síly během závodu a milovníci přírody se dozví spoustu zajímavého o alejích. Šlápněte s námi do pedálů za kampaň Zachraňme stromy,“ vyzývá organizátorka Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky.

Aleje snižují prašnost,  teplotu a hluk, v krajině pomáhají udržovat vodu a zlepšují orientaci při zhoršené viditelnosti. Jediný strom během vegetačního období vyrobí kyslík pro deset lidí. Navíc jsou stromy domovem pro  stovky druhů hmyzu, ptáků, savců a dalších organismů.