Závod má stejně jako loni čtyři etapy, z nichž jedna je časovka. A stejně jako loni je kopcovitý, takže na sprintery zapomeňme. Trasa je však odlišná a i skladba etap doznala zásadní změnu. Zatímco loni končila časovkou, tak letos jí začíná, zatímco loni končily dvě etapy na vrcholu stoupání, tak letos pouze jedna. Ovšem aby měl závod tu správnou gradaci, tak ta poslední.

Loni byla první etapa v jejím průběhu zrušena pro mimořádně psí počasí. Další tři vyhrál Jonas Vingegaard, takže v konečném účtování měl na druhého Jesúse Herradu (Cofidis) náskok 2:31 min.

5etapa4.jpg

Konkurence tu ale nebyla úplně špičková, pouze čtyři World týmy. Letos jich tu je o dva víc a i díky konkrétní náplni soupisek jednotlivých týmů se konkurence významně pozvedla.

Vingegaard si sem veze podpůrný tým, který nemá daleko k označení špičkový. Všechno výborní vrchaři, ať už je to zkušený Wilco Kelderman, tak skupina mimořádně talentovaných mladíků. Poprvé se v dresu Visma-Lease a Bike po ne zrovna hladkém odchodu z BORA-hansgrohe představí 20letý Belgičan Cian Uijtdebroeks.

Dalšími jsou 22letý Brit Ben Tulett, loni 2. Okolo Maďarska (2.Pro) a vítěz Okolo Norska (2.Pro), norský cyklista  Johannes Staune-Mittet, loňský vítěz Giro d´Italia určeného kategorii U23 a také vítěz etapy na Czech Tour, kterou ale musel před poslední etapou nedobrovolně opustit z průběžně 2. místa, a konečně 21letý Nizozemec Tijmen Graat, loňský vítěz Istrian Spring Trophy, které si zajistil vítězstvím v dojezdu k hradu v Motovunu, když za sebou nechal o pár vteřin druhého Adama Ťoupalíka. K tomu přidal 5. místa na Czech Tour i na Il Lombardii U23.

Sestavu Arkéa-B&B Hotels povede Raúl Garcia Pierna, před 14 dny celkově 3. na Tour de la Provence (2.1), nejvyšší ambice z Movistaru mohou mít Iván Sosa, letos 7. Okolo Kolumbie, a Ruben Guerreiro, který tady loni obsadil 3. místo. Měl startovat i Nairo Quintana, ale zastavil ho covid.

6etapa3.jpg

To hlavní co se týče konkurence ale čekejme od třech dalších World týmů. Jedničkou Groupama-FDJ bude 20letý Lenny Martinez, který letos závodil jen jednou a vítězně, když byl první v těžkém dojezdu na kopec při Classic Var (1.1). Formu směřující k Tour tady bude podobně jako Vingegaard budovat i David Gaudu.

Možná ještě silnější tým sem posílá INEOS Grenadiers. Ten by měl sázet na 5. muže z loňské Tour Carlose Rodrígueze a uvidíme, jak si povede Egan Bernal, 5. z letošního Okolo Kolumbie.

A nejsilnějším konkurentem Visma-LaB se jeví tým EF Education-EasyPost. Kolem Richarda Carapaze, 2. z Okolo Kolumbie, se soustřeďuje hned několik skvělých vrchařů, zkušeným Rigobertem Uránem počínaje, přes Hugha Carthyho, Neilsona Powlesse až po mladého Lukase Nerurkara, který právě tady 6. místem zaznamenal svůj nejlepší loňský výsledek.

Z druhodivizních, z nichž nechybí žádný ze španělských a italsko-španělský Polti-Kometa, vypadá na nejlepší aktuální výkonnost Gianluca Brambilla z Q36.5, což dokázal 5. místem při AlUla Tour.

Soupisku týmů doplňují čtyři portugalské a jeden španělský konti tým.

GEg-lfUXcAIQ2Ng.jpg

Ne nadarmo zní oficiální název závodu o Gran Camiňo – The Historical Route. Úvodní časovka na 15 km proběhne v městě A Coruňa, je docela zvlněná a její finále se odehraje v dlážděném stoupání  (1,5 km, 4,7%) k Torre de Hercules, majáku z doby antického Říma, zapsaného na seznam dědictví UNESCO.

GEy_m4gW4AA-b83.jpg

Druhá etapa měří 151 km, cyklisté při ní nastoupají 2760 výškových metrů, rovin si užijí poskrovnu, čtyři z kopců mají statut vrchařské prémie 3. a 2. kategorie, přičemž vrchol té poslední (5,2 km, 6.1%) se nachází 4 km před cílem.

GEg-lfUXkAAuhMQ.jpg

Třetí je na trase dlouhé 173 km a vertikálních metrech 2320 nejlehčí. Jsou na ní vypsány 4 VP převážně 3. kategorie, vrchol poslední je necelých 20 km před cílem, k němuž se ale závěrečných 500 metrů stoupá.

GEg-lfWWoAAUnBQ.jpg

Vyvrcholením je etapa poslední: 158 km a 3290 výškových metrů. Nejprve dvě  VP 3. a 2. kategorie, necelých 30 km před cílem se nachází v cílovém prostoru národního parku Monte Aloia vrchařská jednička, kterou si závodníci posléze zopakují (7,1 km, 8%) a kde bude také cíl etapy i celého etapáku.

Jede se bez české účasti. Závodí se od čtvrtka do neděle a etapy vysílá Eurosport.