Po mimořádně úspěšném roce 2019, ve kterém vyhrál klasiky Omloop Het Nieuwsblad a E3 Harelbeke, se Zdeněk Štybar v loňské sezóně musel spokojit s podprůměrnou sezónou, během které zaznamenal pouze jedno vítězství a své oblíbené klasiky objel bez výsledku. Navíc se musel kvůli zranění kolena vzdát startu na Tour de France.

„Loni jsem měl dobrý start sezóny. Po mnoha letech v pelotonu jsem chtěl změnit svůj přístup a proto jsem zkusil něco jiného. Obvykle začínám závodit na KOlem Valencie, nebo na Kolem Algarve, ale byl jsem připraven na změnu a proto jsem jel do Argentiny. Závod byl skvělý, počasí excelentní a fanoušci vytvořili skvělou atmosféru. Vyhrát etapu byl dobrý pocit, zejména když favority byli sprinteři. Celá moje zkušenost byla nezapomenutelná a je škoda, že se závod letos zrušil. Jednou se tam chci vrátit," píše Štybar na blogu na webu svého týmu. 

Výborný rozjezd sezóny zastavila pandemie koronaviru. Štybar nemohl využít svou formu na jarních klasikách, na jaře stihl pouze Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne, ale tentokrát jeli o vítězství jiní. Po restartu sezóny už to nebylo ono. „Když jsem se vrátil do Evropy, cítil, že mám formu a zlepšoval jsem se každým týdnem, takže jsem byl před Strade Bianche sebevědomý. Bohužel, závod byl zrušen, muse jsem změnit plány a jel jsem na Paříž - Nice. Tam jsem se opět o něco zlepšil, ale pak se sezóna zastavila, což bylo opravdu frustrující, protoože formu jsem měl a těšil jsem se na dlážděné klasiky, zejména na E3 Harelbeke, kde jsem chtěl obhájit vítězství." 

Po návratu závodní sezóny už Štybarovi něco málo chybělo, ačkoliv šesté místo na Strade Bianche bylo velmi nadějné, na vítězného Wouta van Aerta v mimořádně těžkém a horkém závodě ztratil čtyři minuty. „Trénoval jsem s týmem ve Val di Fassa a začal jsem věřit, že bych mohl mít velmi dobrou druhou část sezóny. Moje umístění v první desítce na Strade Bianche a solidní výkon na Milán - Sanremo to potvrzují, ale pak jsem měl zraněné koleno a to mi zabránilo startovat na Tour de France."

Bez účasti na Tour de France bylo těžké se připravit na odložené dlážděné klasiky. Před jednorázovkami zvládl objet BinckBank Tour, ale to nestačilo. Chtěl jsem bojovat, ale když jsem musel vynechat Tirreno - Adriatico, klíčový závod mé přípravy, a přišel jsem o spoustu tréninkových dní, nebyl jsem na kalsiky připraven. Neměl jsem nejlepší kondici a nedosáhl na výsledky, které jsem chtěl. A navíc samotné závody bez fanoušků u trati byli zvláštní. Pamatuji si, že jsem sám projížděl Oude Kwaremont a bylo ticho. Měl jsem dojem, jako bych byl na tréninku. Dokážu se víc zmáčknout, když jsou kolem mě fanoušci a atmosféra je elektrizující, až z toho mám husí kůži."

Nepovedená sezóna 2020 nic nemění na cílech v roce 2021. Štybar i ve 35 letech patří k nejlepším klasikářům světa a pro tým Deceuninck - Quick-Step je důležitým členem sestavy pro jednorázové závody. I když není jediným lídrem. Po absolvování španělské Vuelty měl dostatek sil na zimní přípravu a v jedenácté sezóně v dresu belgického celku si vybral tři vrcholy. Dva z toho v dresu národního týmu: „Očekávání jsou stejná, jako v letech minulých. Chci mít dobrý start do sezóny a chci se zlepšovat až do Paříž - Roubaix. Taky chci jet na Olympijské hry a být součástí národního týmu na světovém šampionátu. Trasa závodu v Belgii je pěkná a hodně mi vyhovuje. Ale každý závod, který pojedu, je důležitý a dám ze sebe vše, vždy když si připnu čísla na dres."