Letošní sezóna na silnici jasně ukázala, že zařadit do zimní přípravy cyklokrosové závody, je to nejlepší rozhodnutí. Zdeněk Štybar loni objel jen několik cyklokrosů a nijak zvlášť nezářil, ale získal dobrou formu a na jaře ji zúročil na klasikách Omloop Het Nieuwsblad a E3 BinckBank Classic. 

Cyklokros se vyplácí i Mathieu van der Poelovi a Woutu van Aertovi, je proto jen logické, že i Štybar se k němu vrací, ačkoliv především kvůli přípravě. Letos si naplánoval osm závodů. Začne 7. prosince v domovském Essenu. Následně objede Superprestige v Zonhovenu (8. 12.), Waaslandcross Sint-Niklaas (21. 12., Světový pohár v Zolderu (26. 12.), Azencross v Loenhoutu (27. 12.), Superprestige v Diegemu (29. 12.), závod v Bredene (30. 12.) a GP Svena Nyse v Baalu (1. 1.). 

Štybar všechny závody stihne během jednoho měsíce. Poté se začne plně připravovat na jarní silniční závody. "Rád se zase objevím na cyklokrosech. Nejde jen o to, že závody dobře pasují do mého tréninkového programu, ale jsou to také úžasné akce, se skvělým publikem a atmosférou. Zejména ty mezi Vánoci a Novým rokem. 

Letos, stejně jako loni, bude Štybar startovat ze zadních řad, čímž to má mnohem těžší, než favorité v prvních dvou řadách. Loni se většinou dokázal posunout dopředu a opět byl nejlepším českým závodníkem (což v současnosti moc složité není), ale do boje o pódium se nedostal. "Vím, že bude těžké dostat se dopředu z poslední řady, navíc proti závodníkům, kteří budou mít za sebou polovinu sezóny. Ale to nijak nesnižuje moje nadšení. Mám stejné cíle jako loni. Jezdit na svém Specializedu, bavit se, povídat si s fanoušky a trénovat na příští sezónu," dodal. 

Štybar ta vlastně naváže na původní smysl cyklokrosu, který býval doplňkem silniční cyklistiky. Dříve někteří silničáři jezdili v zimě v terénu aby si vydělali a připravili na další rok. Štybara peníze nemotivují, jde mu o trénink a radost ze závodů. Ale je to návrat ke kořenům cyklokrosu.