Loňský vítěz klasik Omloop Het Nieuwsblad a E3 BinckBank Classic je od letošního roku v zajímavé roli uvnitř svého celku Deceuninck - Quick-Step. Bude lídrem a také nejzkušenějším závodníkem pro dlážděné klasiky. Po odchodu Philippa Gilberta nezbyl v Deceuninck - Quick-Step nikdo s více zkušenostmi ze slavných jednorázovek na kostkách.   

Štybar samozřejmě nebude ani zdaleka jediným lídrem na klasiky, ale jeho zodpovědnost za výsledky na kostkách se opět o něco zvětšila. Deceuninck - Quick-Step bude opět spoléhat na početní převahu, ale v závěru závodů za to někdo musí vzít a udělat poslední a rozhodující krok. Štybarovi se to loni podařilo hned dvakrát a Deceuninck - Quick-Step následně slavil další významná vítězství i s jinými závodníky. Letos bude  hodně záležet na jeho zkušenostech: Můžu jen doufat, že díky zkušenostem budu mít trochu větší šanci vyhrát závody jako jsou Flandry a Roubaix. Podívejte, je mi 34 let, pojedu ty závody už podeváté a přesto jsem vždy překvapen, jak a kdy je závod rozhodnut. Každá velká klasika je nepředvídatelná, tvrdí Štybar.  

Zopakovat loňské úspěchy nebude snadné ani pro tak silný tým. Kromě Štybara se na dlážděné jednorázové závody soustředí také Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Bob Jungels, Florian Sénéchal, některé závody možná vyzkouší i Sam Bennett a na Kolem Flander a Dwars door Vlaanderen se chystá i Julian Alaphilippe, největší hvězda týmu.

Po odchodech Philippa Gilberta a také Nikiho Terpstry, týmu chybí vítěz dlážděné monumentální klasiky. Štybar, Lampaert a Asgreen už byli hodně blízko, český cyklista dojel dvakrát druhý na Paříž - Roubaix, Yves Lampaert byl loni třetí na stejném závodě a Kasper Asgreen byl loni druhý na Kolem Flander. Ale udělat poslední krok a vyhrát, je mimořádně těžké.   

Vždy jsem chtěl vyhrát monumentální klasiku a pořád chci. De Ronde, Roubaix... Dělám pro to všechno, chci vyhrát, ale nejsem jediný. Musím dělat stále to, co dělám: tvrdě pracovat a doufat, že jednoho dne budu úspěšný, řekl Štybar pro Het Nieuwsblad. 

Deceuninck - Quick-Step přišel o Philippa Gilberta a tak se pozornost upíná na Juliana Alaphilippa, kterého čeká debut na Ronde. Philippe nám bude chybět. Jeho zkušenosti, jeho osobnost. Julian je závodník, který dokáže pomoci ostatním, ale nepřijede na Ronde pomáhat, ale aby sám vyhrál. A jsem přesvědčen, že je to možné. Bude závodit aktivně, útočí zdaleka a závod tak bude těžký. V prvním roce může být snazší vyhrát, protože nezná trasu, nebude mít pocit, že ještě musí počkat a bude více instinktivní. Opravdu se na to těším, dodává. 

Nejdříve je však čas na exotický začátek silniční sezóny v Argentině. V posledních letech Zdeněk Štybar začínal v Evropě, většinou ve Španělsku a poté se přesunul na Kolem Algarve, kde loni vyhrál závěrečnou etapu. Místo toho se vydá na Vueltu a San Juan, která začíná 26. ledna. Zde se potká s Julianem Alaphilippem a Remcem Evenepoelem. Ale oproti některým svým týmovým kolegům neodjel na vysokohorské soustředění do Kolumbie, protože si není jistý, co to s ním udělá: Rozhodl jsem se neriskovat. Tohle období je až příliš důležité a nebudu experimentovat. U někoho to samozřejmě může fungovat a vždy se cítím dobře, když v létě jezdím do výšky v Livignu, ale nechtěl jsem cestovat do Kolumbie, abych po týdnu zjistil, že to není ono.

Klasikářskou sezónu začne obhajobou vítězství na Omloop Het Nieuwsblad. Pro mě je to jeden z nejkrásnějších jednorázových závodů v kalendáři, kvůli nádhernému finále. Chci vyhrát podruhé v řadě.