V 15. etapě Giro d´Italia se konečně jasně ukázalo, v jaké formě jednotliví favorité jsou. Cílový výjezd na Piancavallo do výšky 1288 metrů nad mořem ovládl tým Sunweb, který daleko před cílem utrhl nejvážnější soupeře. Velkou ztrátu nabrali Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo), Pello Bilbao (Bahrain - McLaren) Jakob Fuglsang (Astana) i Domenico Pozzovivo (NTT). 

14 kilometrů dlouhé stoupání Piancavallo bylo první vážným testem a mnoho lídrů jím neprošlo. Sunweb rozjel velmi ostré tempo a soupeři začali odpadat více než 10 kilometrů před cílem. Během krátké doby se ve skupině neudrželi Pozzovivo, Fuglsang, Bilbao, Brandon McNulty (UAE Emirates), Rafal Majka (BORA - hansgrohe) a Patrick Konrad (BORA - hansgrohe). Tempo Sunwebu dokázali držet jen Nibali, Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) a Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers).  

Jenže Nibali jel přes hranu a 8,5 kilometru před cílem si musel vystoupit. Nestačil na tempo nasazené Australanem Chrisem Hamiltonem (Sunweb). Za sebou vezl týmové kolegy Jaie Hindleyho a Wilca Keldermana a do úzkých dostal i růžového Almeidu. 

Hamilton odstoupil a vzápětí zaútočil Hindley. Reagovat dokázali jen Kelderman a Hart. Almeida sice odpadl, ale ztrácel pouze pár sekund. Nibali a ostatní lídři nabírali mnohem více času. Trojici na čele vedl Hindley, Kelderman a Hart se pouze vezli. A to až do posledních desítek metrů. Londýňan Hart poté použil svou výbušnost a bez problémů si dojel pro etapové vítězství s náskokem 2 sekund před Keldermanem. Hindley ztratil 4 sekundy. 

"V celkovém pořadí jsem vzadu, ale opravdu jsem chtěl vyhrát etapu. V životě jsem vyhrál jen pár závodů, takže tohle je něco úžasného. Ztratil jsem nějaký čas v prologu, protože v plánu bylo pomoci Geraintu Thomasovi vyhrát Giro a věřím, že by byl na pódiu nebo výš, abych byl upřímný," řekl Hart v cíli etapy. 

"Projet cílem na prvním místě je neuvěřitelné. Tohle vítězství je i pro Nica Portala, o kterého jsme přišli letos na jaře a pro tým to bylo těžké. Ale celá sezóna je jak horská dráha, měli jsme dobré chvíle i velmi špatné na Tour a taky na tomto závodě," dodává Hart.     

Almeida se drží

Poté už se čekalo na bojujícího Almeidu. Portugalec jel na maximum a podařilo se mu růžový dres udržet. Do cílem dorazil se ztrátou 35 sekund na Keldermana, který svůj odstup zkrátil díky bonifikaci o 41 sekund.   

Další rozestupy byly mnohem větší. Jezdci týmu BORA - hansgrohe se vzpamatovali nejlépe, přesto Majka ztratil 1:22 na vítěze a Konrad 1:29. Nibali, Fuglsang a Bilbao se sjeli a do cíle dorazili s odstupem 1:36. Pozovivo ztratil dokonce 1:54 a McNulty 2:43. 

Sunweb se přibližuje k cíli

V celkové klasifikaci je opět všechno jinak. Joao Almeida vede jen o 15 sekund před Keldermanem. Nizozemec dokázal z nejtěžší etapy dosavadního průběhu Gira vytěžit maximum, ačkoliv se ve stoupání netvářil nejčerstvěji. Na třetí příčku poskočil Hindley. Australan však ztrácí 2:56. Jen o sekundu za ním je Tao Geoghegan Hart. 

Vincenzo Nibali se může pomalu loučit s nadějí na celkové vítězství. Zkušený Ital na sedmém místě ztrácí 3:29. Navíc vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by se měl v posledním týdnu zlepšit. Přišel o horské domestiky Giulia Cicconeho a Pietera Weeninga a není v nejlepší formě. 

Almeida je stále nejlepším mladým závodníkem celkového pořadí. Bílý dres poveze druhý Jai Hindley. Novým nejlepším vrchařem je pod dnešním dlouhém úniku veterán Giovanni Visconti (Vini Zabú - KTM). 37letý Sicilan má 118 bodů a před Rubenem Guerreirem (EF) vede o 31 bodů.