Stefan Küng je specialistou v jízdě na čas a má k tomu výborné tělesné předpoklady: při výšce 193 cm váží 83 kg. Díky těmto parametrům, talentu a tréninku si ve své dosavadní kariéře, která se datuje od roku 2015, a ve svých 26 letech připsal v závodech UCI zatím 14 vítězství, z toho 9 je z časovky.

Küng je nejen špičkovým časovkářem, ale i ceněným tempařem a domestikem. Když musel v loňském roce po 4 letech strávených v BMC hledat kvůli rozpadu týmu nové angažmá, sáhl po něm právě francouzský Groupama-FDJ, s nímž podepsal smlouvu až do roku 2023!

Stefan Küng a dlážděné klasiky

Loňská sezóna byla pro Stefana nejúspěšnější ze všech dosavadních: 817 UCI bodů ho posunulo na 57. místo mezi jezdci World Tour. Během sezóny získal 5 vítězství a mimořádně se zviditelnil na mistrovství světa v silničním závodě v britském Harrogate, kde byl hodně aktivní, vyprovokoval nakonec rozhodující únik a dokázal se udržet v redukované vedoucí tříčlenné skupině, která se utkala o titul. Na Pedersena a Trentina už nestačil, ale předvedl výborný výkon a postavil se na třetí stupínek. Napravil si tak chuť z časovky, která se jela o čtyři dny dříve a kde skončil až 10.

Od roku 2015 jezdí pravidelně jednu Grand Tour. Začal na Giru a poslední tři roky podporoval lídry BMC, respektive Groupama-FDJ, především Richie Porta a Grega Van Avermaeta, potažmo Thibauta Pinota. Letos je v předběžné nominaci také a měl by společně s Francouzi Pinotem, Gauduem, Molardem, Madouasem a krajanem Reichenbachem tvořit hodně ambiciózní sestavu, kde se vše podřídí úspěchu Thibauta Pinota. A ten když má formu a vydrží mu zdraví, je schopen porazit každého. Jelikož v hlavě už to i s pomocí psychologů zdá se zvádl.

Stefan Küng (vpravo) při silničním závodě na mistrovství světa 2019

Küng je i díky svým tělesným předpokladům týmy pravidelně nominován na slavné Flandry a Roubaix, kde však zatím žádnou díru do světa neudělal. Pozor: s jednou výjimkou a tou bylo loňské Roubaix, kdy dorazil do cíle v 10-ti členné skupině, která stíhala vedoucí trojici a v níž se pohyboval po boku mj. Petera Sagana, Zdeňka Štybara či Van Avermaeta, což mu nakonec vyneslo 11. místo. S ohledem na jeho věk a stále stoupající výkonnost se v tomto směru můžeme od Künga ještě dočkat zajímavých překvapení.

Na start dnešního mistrovství Švýcarska elitních mužů se postavilo pouhých 18 borců. Silvan Dillier, který reprezentuje další francouzský tým AG2R La Mondiale, potvrdil svou pověst skvělého tempaře, kterou světu ukázal v roce 2018, kdy "pomohl" Peteru Saganovi k vítězství na slavném monumentu Paris-Roubaix.

Silvan Dillier

Na třetí příčku se dostal Stefan Bissegger, 21letá švýcarská cyklistická naděje, která se od 1. srpna stává oficiálním členem týmu EF Pro Cycling, kde má podepsáno až do roku 2022. Bissegger v loňském roce obsadil druhé místo na Závodu míru U23, odkud má i vítěznou etapu, a stejnou pozici získal v této kategorii také na mistrovství světa, když na cílovou pásku dorazil ve vedoucí sedmičlenné skupině s borci jako Battistella (NTT Pro Cycling), který získal titul po diskvalifikaci Nilse Eekhoffa (Sunweb), Thomas Pidcock (mj. vynikající cyklokrosař), Sergio Higuita (EF Pro Cycling) či Tobias Foss (Jumbo-Visma).

Bissegger není postavou rozený vrchař (178 cm/78 kg), ale je skvělý tempař, který dokáže přejet i těžší kopce, a disponuje i velmi dobrým sprintem. Takže mimořádně nadějný klasikář a časovkář!

Z WT týmů se časovky zúčastnili ještě Tom Bohli (UAE - 5. místo), Gino Mäder (NTT - 6.) a nováček týmu Movistar, 23 letý Johan Jacobs: 8. místo.

Stefan Bissegger

Ženskou časovku projela nejrychleji Marlen Reusser před Elise Chabbey a Kathrin Stirnemann. Všechny jsou týmové kolegyně naší Nikoly Noskové v týmu Équipe Paule Ka!

V třiadvacítkách byl nejrychlejší Alexandre Balmer z development týmu Groupama-FDJ.