Rozčilovat se nad tím, že týmy ATT Invetsments a Elkov Kasper mají velkou kolektivní převahu je zbytečné. Tak to prostě na národních šampionátech chodí a funguje to tak v mnoha dalších zemích. Co by za náš závod dali fanoušci třeba v Norsku, kde na prvních čtyřech místech dojeli jezdci Uno-X. Pokud jste na to sám, nebo jen v malé skupině, je těžké bojovat proti velkým týmům, zejména pokud jste pod drobnohledem jako byl Mathias Vacek. Ale chtít od početných týmů, aby své výhody nevyužívaly, je absurdní. Nedělají nic nesportovního, mají veškeré právo závodit jak chtějí. 

Úvod závodu rozhodl

To nejdůležitější se stalo už v úvodu závodu, kdy se do velkého úniku dostali dva jezdci Elkovu a dva z ATT, ale ani jeden tým tu neměl své největší opory. Jakub Otruba a Daniel Turek z ATT Investments zůstali v pelotonu, Jakub Ťoupalík či Matěj Zahálka z Elkov Kasper taky. Dvacetiletí závodníci Tomáš Přidal a Jan Lukeš nepatřili k favoritům, Michal Schuran a Jan Kašpar z ATT jsou o dost zkušenější, ale ani oni nebyli těmi, o kom by se před startem mluvilo. Takže ani pro tyto týmy to nebyla zcela ideální situace. Rozhodně ne, když si dopředu sám dojel Michael Kukrle, který byl jedním z černých koňů závodu.

5VAI8908.jpg

Kukrle dobře věděl, že první útok může být rozhodující, zaútočit musel dvakrát, než se dopředu dostal. Také Josef Černý chtěl být na čele, jenže se mu odjet nepodařilo. Poté se peloton zastavil a po hodině závodu vedoucí skupina (Kukrle, Přidal, Lukeš, Schuran, Kašpar, Procházka, Habermann, Křenek a Kmínek) výrazně navýšila náskok. 

A to byl rozhodující okamžik, když se náskok dostal nad šest minut, ani protiútok Černého a Petra Kelemena, dvou velmi silných tempařů, neměl velkou šanci na úspěch. V pelotonu zkoušeli útočit další, ale to pouze vedlo k navýšení náskoku vedoucí skupiny. Karel Vacek se sice pokoušel tvořit tempo pro bratra Mathiase, ale ani on, ani tým Integray L27 nic nestáhli. 

Vackův protiútok vývoj nezvrátil

Jednotlivci v hlavním poli to však ještě vzdát nechtěli a Pavel Bittner s Petrem Kelemenem a Danielem Mrázem z Elkov Kasper vyrazili do útoku. Mráz střídal, ačkoliv měl vpředu své dva týmové kolegy a Elkov tedy chtěl ještě tvořit závod. Královéhradecký celek byl taky u dalšího důležitého útoku, který vyprovokoval Matyáš Kopecký ve strmém stoupání za Velkými Opatovicemi. Mathias Vacek se k němu přidal a společně se utrhli pelotonu. Za vrcholem si k nim však dojeli i další závodníci a to Jakub Ťoupalík a Lukáš Kubiš z Elkovu, Filip Řeha z ATT a Martin Svrček ze Soudal Quick-Step. 

7VAI7729.jpg

Zpočátku zde s Vackem střídali i jezdci Elkovu, jelo se taky o slovenský titul a souboj se zúžil na dva závodníky, to Elkovu vyhovovalo. Když se tato skupina dotáhla na Bittnerovu, bylo to už především na Vackovi a Bittnerovi, ostatní už neměli důvod střídat, od jezdců Elkovu a ATT by to nebylo taktické. Vackovi se sice počínání jezdců těchto dvou týmů nelíbilo, ale byla to zcela logická taktika a nic překvapivého. Vackova skupina už se do boje o český titul nevrátila. Rozhodnuto o tom však bylo už dávno.

Dlouhý únik předvedl mimořádnou odolnost

Jezdci v první skupině se rozhodně nemohli šetřit, když odpadli Křenek, Procházka a Habermann, zbylá šestice stále perfektně spolupracovala. A to až do posledního okruhu, kde se v prudkém stoupání začalo závodit o titul. Nejdříve vpředu zůstali jen Přidal, Kukrle a Schuran, posléze se sem vrátil bojovný Kmínek, závodník který se už loni vydal na zkušenou do Španělska a evidentně se mu tam daří zlepšovat svou výkonnost. 

7VAI7745.jpg

Kukrle, Přidal a Schuran si ještě párkrát nastoupili, ale rozhodnout se mělo až v úplném závěru. Na vrcholu posledního stoupání byl první Schuran, kousek za ním jel Přidal. Kukrle s Kmínkem už měli drobnou ztrátu. Ale v dlouhém sjezdu do Jevíčka se dokázali vrátit dopředu a o titulu se rozhodovalo ve spurtu. Nejdůležitější byl nájezd do poslední zatáčky před náměstí, kde bylo výhodné jet z první pozice. Na odkloněné silnici nebylo snadné trefit správnou rychlost, aby nedošlo k pádu, Přidal to do zatáčky napálil a vyšlo mu to. Kukrle už se před něj nestihl dostat.

Přidal si v celém závodě počínal skvěle, předvedl vynikající fyzický výkon, vždyť je mu teprve dvacet let. Ale není to úplné překvapení, patří k našim nejlepším třiadvacítkářům, letos už skončil jedenáctý na Závodě míru a má nakročeno k tomu stát se profesionálem v zahraničním týmu. Vedl si skvěle i takticky a udržel chladnou hlavu do technicky náročného finále. 

7VAI6917.jpg

Ocenit musíme i ostříleného Kukrleho, který byl blízko svému druhému elitnímu titulu a opakovaně dokazuje vynikající výkonnost. Byl na to zcela sám, neměl ani jednoho pomocníka, ale předvídal a doskočil si dopředu ve správnou chvíli. I jemu by titul slušel, vyhrát však může jen jeden. Kmínek si po bojovném výkonu dojel pro zasloužený bronz. 

Jezdcům ATT Investments nevyšel konec závodu, nechyběli už žádného důležitého okamžiku, neudělali žádnou velkou chybu, ale opory týmu nebyly vidět a Schuran to v posledních kilometrech k prvnímu místu nedotáhl. Nechybělo moc, uspokojivý výsledek se však nedostavil. Útěchou je bronz Richarda Rišky ve slovenském mistrovství.

Vacek, Bittner, Kelemen a další profíci ze zahraničních týmů už to dopředu nedojeli. Vacek byl nejlepší a skončil pátý, Bittner už po těžkém průběhu závodu na obhájce titulu ve stoupání nestačil a Kelemen odpadl ještě dřív, nebyl po prodělaném covidu v ideální formě. Ale všichni tři ukázali, že chtějí na domácím mistráku závodit a chtějí nosit český trikot, a to se cení. 

Svrček spadl v poslední zatáčce

Závod o slovenský titul byl také zajímavý. Začal vlastně až po útoku Kopeckého a Vacka v závěru závodu. Do jejich úniku naskočili i dva nejsilnější Slováci - Lukáš Kubiš a Martin Svrček. V posledním okruhu to byl Svrček, kdo přejel poslední dlouhé stoupání na prvním místě, za ním se drželi pouze Vacek a Kubiš.

7VAI7926.jpg

Tito tři najížděli společně do poslední zatáčky, Svrček měl výhodu první pozice, ale přehnal to a šel k zemi. Kubiš to tak měl snadné a dospurtoval si pro svůj první domácí titul (po třech třetích a jednom druhém místě). Elkov Kasper si ze společného mistrovství republiky odváží čtyři mistrovské tituly z celkem pěti možných. V časovce vyhrál slovenský elitní titul Kubiš a Daniel Rubeš slavil titul v kategorii U23. V závodě s hromadným startem vybojovaly tituly Kubiš a Přidal. A to je i vzhledem k omlazení kádru skvělý výsledek.