Je čtyřnásobnou šampionkou své země v časovce. Je také úřadující mistryní v silničním závodě. Přesto, že ji národní svaz nenominoval na olympijské hry do Paříže, je mnohými považovaná za nejlepší slovinskou závodnici. Řeč je o Uršce Žigart, která se po čtyřech letech v australské sestavě Liv AlUla Jayco rozhodla pro přesun do belgického týmu AG Insurance-Soudal. 

„Co mě nejvíce přitahovalo k týmu AG Insurance-Soudal bylo to, že jsem o týmu vždy slyšela jen dobré věci. Když mě kontaktovalo jeho vedení, byla jsem ihned zvědavá, co mi chtějí říct. Okamžitě se mi zalíbila jejich vize a také to, v jaké pozici mě v týmu vidí,“ popisovala, jak se zrodil přestup do belgické sestavy, Urška Žigart.

Sedmadvacetiletá Slovinka v několika závodech letošní sezóny ukázala, že dokáže bojovat s těmi nejlepšími vrchařkami v pelotonu. Za zmínku stojí především deváté místo celkově na závodě Okolo Švýcarska a dvanáctá příčka v celkovém pořadí na Giru d’Italia. 

„Vzhledem ke konverzacím, které jsem měla, si myslím, že se v tomto týmu můžu zlepšovat ve všech směrech. Především se chci ale zlepšit v kopcovitém terénu a pokračovat v práci na svých časovkářských schopnostech. Nemohu přehlédnout zkušenosti Ashleigh Moolman v závodění o celková pořadí. Doufám, že se od ní také něco naučím a podá mi pomocnou ruku, nebo nohu, kdykoliv budu potřebovat,“ rozmýšlela v tiskové zprávě Slovinka.

Urška Žigart také zmiňuje, jak těžké bylo přemýšlení o přestupu. V týmu Liv AlUla Jayco se podle vlastních slov cítila jako doma. „Cítila jsem se tam velmi pohodlně. Bylo těžké přemýšlet o změně, protože změna přináší nové lidi, nové vztahy, nové vybavení a nové výzvy. Změna může ale také přinést růst. Ze všeho, co jsem o týmu slyšela, se cítím klidná, sebevědomá a připravená se se všemi potkat,“ vyprávěla rodačka ze Slovenské Bistrice. 

Přítelkyně Tadeje Pogačara bude v příštím roce, kromě Ashleigh Moolman, týmovou kolegyní také Justine Ghekiere, Julie van de Wilde, Mireii Benito nebo Kimberlay Pienaar. Potká se také s Alexandrou Manly, se kterou strávila zmiňované čtyři roky v týmu Liv AlUla Jayco.