Ano, je to zejména písek, který na této trati rozhoduje. Na takovém povrchu se u nás nezávodí. Okruh a rozhodující pasáže vyžadují silové pojetí cyklokrosu. Tady musíte tlačit kolo pískem s maximálním nasazením a i když vydržíte ve skupině tak musíte kalkulovat s tím kolik vám to vzalo sil a jak na tom jsou soupeři.

Ta pláž je děsivá, brodíte se víc než půl kilometru pískem a potom před vás postaví most, není to mostek, tak jak je známe z jiných cyklokrosů. Tady to je železné monstrum ze strany od pláže s padesáti metrovým kopcem, osmi metry převýšení a 21% sklonem.

 

Jak ukázala sobota, tento okruh je nad možnosti českých reprezentantů a jinak to nebude ani v neděli. Tady se nedá využít "česká škola", "česká chytrost", nebo jak se pojmenovává české chytračení v závěsu za soupeři. Sebe a kolo musíte protlačit silou a to není české pojetí cyklokrosu.

Co na to Zdeněk Štybar?

Zrovna on je tím, který se prosadil ve světovém cyklokrosu a neuznával "českou školu". Zdeněk si uvědomoval, že musí soupeře zdolat silou - výkonností. A pro silniční klasiky musí trénovat podobným stylem. Zůstává nám jedinou nadějí, Michaelu Borošovi bude tento okruh hodně cizí.