205 km a 3,5 tisíce výškových metrů. Cíl po 6 km do náročného kopce. Pořádná šichta.

Únik těch, co nemohou myslet na celkové pořadí, se konal. Ocitl se v něm znovu Filip Řeha (ATT Investments) a to tak, že ho inicioval. Jako jediný si zopakoval včerejšek (viz snímek). A znovu desítky a vlastně stovky kilometrů se točit v malé skupině. Cíle této akce byly dva. Zviditelnění týmu i sebe. Ale hlavně získat body na jedné ze dvou vypsaných vrchařských prémií. Druhá byla necelá 2 km před cílem a s tou se počítat nedalo.

Filip projel tou první ze čtyřčlenného úniku, kde měly zastoupení všechny tři Conti týmy, tedy kromě ATT Investments také COOP-Repsol a Project Echoleon Racing, a k tomu zástupce dsm-firmenich PostNL, jako první. Srovnal tím skóre s držitelem vrchařského dresu Vang Aasem z norské reprezentace, ale před něj se nedostal. Takže znovu do práce v další etapě?

"Únik, propagace týmu a body na vrchařské prémii byly cílem, jasně, že dva dny po sobě únava narůstá, ale cíl jsme splnili a za to jsem rád," řekl Filip k dnešní etapě.

Filip se tedy větral už druhý den, tak jsme se také ptali, jak velký to je pracovní rozdíl v úniku malé skupiny a pelotonu: "Když jsem porovnal průměrné watty Jakuba a moje, tak rozdíl je cca 250 ku 290."

443716146_851752503645967_5611820417054244720_n.jpg

60 km před cílem bylo k vidění něco zcela neobvyklého a překvapujícího. Na špici nejprve jeden a pak dva dresy Lidl-Trek, kterak pracují pro svého lídra Thibaua Nyse. Na tom nic. Ale za nimi srovnáni čtyři kluci z ATT Investments.

První otázka, která toho, kdo sleduje profesionální cyklistiku detailněji, napadne, je, jak to, že je tam týmy z vyšších divizí vůbec pustily? Přesnou odpověď si můžeme jen domýšlet a je fakt, že když po dalších 20 km chtěly, tak naše kluky z čela "odstranily", ale propagace to byla náramná, čehož si opakovaně všímal i moderátor přenosu.

Skupinka na čele se nejprve zredukovala o borce z amerického Echolonu a posléze byla podle očekávání dostižena. Přesně v úvodu cílového stoupání. Problém byl vyřešen, teď bylo potřeba řešit ten podstatnější. Kdo vyhraje etapu a jak to bude se žlutým dresem.

Mimořádně aktivní byl za početné týmové podpory Marco Brenner z Tudoru. Měl ale smůlu a to hned dvakrát. Ani v jednom z početných nástupů se nedokázal zbavit minimálně čtyř jezdců, mezi nimiž držel trvalé místo i Mathias Vacek. A tou druhou byl fakt, že necelé 2 km před cílem přišel z vrcholu vrchařské prémie kratší sjezd, v němž se dopředu dotáhli další lidi. Nejdůležitější bylo, že mezi nimi byli i dva jezdci INEOS Grenadiers. 

445241529_852219083599309_6149621729521540371_n.jpg

Cíl byl opět do stoupání, ale to už bylo na hrubou sílu a tou Marco neoplývá. Zato vítězný Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck) a druhý Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) ano. Francouzovi v belgickém týmu - mimochodem aktuálnímu světovému šampionovi v kategorii U23 - to vyneslo žlutý dres.

A to proto, že Thibau Nys (Lidl-Trek) po včerejší etapě dal najevo, že dnes by to pro něj nemuselo úplně být, a bohužel pro něj se nemýlil. Klesl na páté místo. Nejspíš to tušil s předstihem, takže Mathias Vacek měl v cílovém výjezdu volnou ruku a vedl si nadmíru dobře. 

Ve spurtu do kopce skončil těsně pod první trojkou a 4. pozice mu také patří v průběžné klasifikaci. A jelikož je možná lepší klasikář něž vrchař a protože po zítřejší spíše sprinterské čeká závěrečná klasikářská, jeho ztráta osm vteřin na 3. místo není fatální.

A Jakub Otruba? Opět se zařadil do širší špičky norského etapáku, po včerejším 16. dnes dokončil na 15. místě. Na magickou desítku mu chybí 18 vteřin, na méně magickou patnáctku 6.

"Doufal jsem v o něco lepší umístění, ale patnáctka v této konkurenci je slušná. Zítra si hodlám ve sprinterské etapě odpočinout a uvidíme, zda v té poslední půjde ještě něco změnit. Nohy tu mám tak akorát na tuhle dobu, není to úplně životní forma, bývám obvykle lepší v druhé polovině sezóny a předpokládám, že tomu tak bude i letos," komentoval výsledek Jakub Otruba.

Je skutečně patnáctka slušná? Pokud se podíváme, kdo přijel za Jakubem, tedy Thibau Nys, Koen Bouwman (Visma / Lease a Bike), Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe), Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty) atd., pak doplňme, že velmi slušná.