Jannik Steimle (Deceuninck – Quick Step) hned na první vrchařské prémii kvůli mechanickým potížím zůstal až ve třetí skupině. Šéfové týmu mu poslali na pomoc čtyři spolujezdce. Ale trvalo jim půl druhé hodiny, než dojeli na čelo závodu, protože soupeři jim nic nedarovali.

Michael Kukrle ve včerejším úniku.

Jakmile byl lídr zpět, hlavní skupina se uklidnila a mohl se uskutečnit únik dne. Pětici uprchlíků dovolily favorizované týmy až pět minut. Na sjíždění se nadřel nejvíc Sunweb, který si dělá naděje na žlutý dres, jelikož včerejší vítěz etapy Nico Denz má stejný čas jako Steimle. Nejdéle stíhačům odolával Andrea Pietrobon z Friuli ASD, dojet byl až pár kilometrů před cílem.

Pak to zkusil Adam Ťoupalík, ale i jeho pokus skončil ještě před páskou, zhruba kilometr před cílem. „Věděli jsme, že pět kilometrů před cílem je krátká stojka, kde je dobré být vepředu. Najeli jsem tam z prvního místa a Adam Ťoupalík zaútočil, bohužel na čele vydržel pouze na poslední kilometr a potom přišel hromadný spurt,“ popsal Dominik Neuman závěr etapy. 

V hromadném sprintu byl už podruhé nejlepší Estonec Martin Laas. Steimle skončil pátý, lépe než Denz, takže zítra zase ve žlutém.

Dnes z Čechů nejlépe umístěným byl Dominik Neuman.

Nejlepší z našich byl nakonec Neuman na 18. místě. On stejně jako většina Čechů si připsal totožný čas jako vítěz. Výjimkou jsou Michal Schlegel a Matěj Zahálka. Oba tu jsou na práci, Michal ztratil jen 11 vteřin, Matěj víc, ale to není vůbec důležité. Protože dlouhodobě odvádí skvělou práci pro tým, aniž by se on sám dostával do centra pozornosti diváků.

Před závěrečným dílem tohoto etapáku je Otruba 11., Kukrle 12. a Ťoupalík 16. Otruba je třetí do 23 let. V týmech je Elkov-Kasper stále na třetí pozici.

Matěj Zahálka

Jan Bárta nenastoupil na start. Při hromadném pádu ve včerejší etapě si zlomil ruku. „Letos je to opravdu zakleté. Nejen, že jsme půl roku nezávodili a zrušili olympiádu, teď jsem si ještě přivodil svou vůbec první zlomeninu v životě.“ smutnil Jan Bárta, který včerejší etapu sice dojel, ale noc pro něj byla bezesná. „Spal jsem asi půl hodiny, chodil jsem po chodbě a věřil v zázrak. Ráno jsem měl jít do nemocnice na test na COVID kvůli nadcházejícímu Mistrovství světa, ale místo na odběr jsem zamířil na rentgen, kde bohužel potvrdili zlomeninu. Chtěl bych moc poděkovat organizátorům závodu, protože zajištění bylo na úrovni World Tour závodů, také děkuji lékařům a personálu z Fakultní nemocnice Banská Bystrica. Skvěle se o mě postarali." Fraktura v zápěstí naštěstí není komplikovaná, ale i tak přijde o nadcházející Mistrovství světa. „Příští pátek jsem měl nastoupit na časovku, v neděli pak k hromadnému závodu. Mrzí mě to hlavně kvůli týmu a Olympu, pod který spadáme." Nahradit by ho měl kolega z Elkov–Kasper Jakub Otruba. Sezóna mu měla končit v polovině října závodem V4 v Mikulově, jestli letos ještě do závodů zasáhne, se ukáže po dalších vyšetřeních.