Nová Tour de France bude vyhovovat vrchařům. Aspoň podle prezentace, na které dnes pořadatelé představili nový ročník. Pojedou se dvě časovky, obě dlouhé 27 kilometrů, jedna týmová a jedna individuální. Závodníky čeká sedm rovinatých, pět zvlněných a sedm horských etapy, pět dojezdů na kopci a celkem třicet vetších stoupání. Celková délka činí 3460 kilometrů. 

Start závodu uvítá belgický Brusel. Příští rok to bude 50 let od první vítězství Eddyho Merckxe na Tour a právě start v Bruselu připomene nejlepšího cyklistu historie. Ještě větší oslavou bude výročí sto let od zavedení žlutého dresu. 19. července 1919 poprvé oblékl Eugene Christophe žlutý trikot.


1. etapa Brusel - Brusel (192 km)

Úvodní etapa bude s hromadným startem a po rovině, ačkoliv peloton vyjede i Muur de Geraardsbergen. Stoupání s kostkami známé z jarních klasik nebude pro vývoj etapy podstatné, protože je daleko před cílem. Očekává se hromadný dojezd. 


2. etapa Brusel - Brusel (27 km)

Ani druhá etapa neopustí hlavní město Belgie. Pojede se časovka družstev na krátkou distanci. 


3. etapa Binche - Épernay (214 km)

Další rovinatá odstartuje v Binche, které je v cyklistice známé zejména díky klasikám Binche - Chimay - Binche a Valonský šíp. 


4. etapa Remeš - Nancy (215 km)

Na začátku Tour pořadatelé nikdy nešetří rovinatými etapami. Také další dlouhá etapa bude končit ve spurtu.


5. etapa Saint-Dié-des-Vosges - Colmar (169 km)

První kopce přijdou v páté etapě s cílem v Colmaru. Závod navštíví pohoří Vogézy, etapa bude těžká, ale nejspíš pro klasikáře. 


6. etapa Mylhúzy - La Planche des Belles Filles  (157 km)

První horský dojezd bude už v šesté etapě. Stoupání Planina krásných dívek je tradiční, nedávno zde zvítězili Chris Froome (2012), Vincenzo Nibali (2014) a Fabio Aru (2017), ale letos bude dojezd trochu jiný. Pořadatelé našli novou, strmou a delší cestu.  


7. etapa Belfort - Chalon-sur-Saone (230 km)

Mimořádně dlouhá etapa bude rovinatá a podobná etapě z ročníku 1969, ve které Eddy Merckx poprvé získal žlutý dres. 


8. etapa Macon - Saint-Étienne (199 km)

Další dlouhá etapa a tentokrát i náročná profilem. Den pro klasikáře a uprchlíky. 


9. etapa Saint-Étienne - Brioude (170 km)

Důležitá etapa pro Romaina Bardeta, který v cílovém Brioude bydlí. Opět zvlněná etapa s několika prudkými výjezdy. 


10. etapa Saint-Flour - Albi (218 km)

Dlouhá a kopcovitá etapa, o které se toho zatím příliš neví. 


11. etapa Albi - Toulouse (167 km)

Příležitost pro sprintery. Toulouse pravidelně hostí hromadné dojezdy. 


12. etapa Toulouse - Bagneres-de-Bigorre (202 km)

Horská etapa v Pyrenejích s výjezdy na Col de Peyresourde a Hourquette d′Ancizan. Cíl je po dlouhém sjezdu z poslední prémie.


13. etapa Pau - Pau (27 km)

Jedinou individuální časovku uvidí Pau. Pouze 27 zvlněných kilometrů specialisty nenadchne, ale menší počet časovek by měl být dobrý pro atraktivitu závodu. Na okruhu časovky budou také závodit ženy se svojí La Course. Objedou pět okruhů.


14. etapa Tarbes - Tourmalet (117 km)

Teprve potřetí se bude dojíždět na Tourmaletu. V roce 2010 zde vyhrál Andy Schleck. Etapa je krátká a před Tourmaletem se pojede pouze Col du Soulor. 


15. etapa Limoux - Foix (185 km)

V horách zůstáváme. Etapa překoná 4700 metrů převýšení a poprvé se bude končit na stoupání Prat d´Albis. V tento den to bude přesně 50 let od první celkového vítězství Eddyho Merckxe na Tour. 


16. etapa Nimes - Nimes (177 km)

Start i cíl bude ve starobylém Nimes a očekává se hromadný dojezd. 


17. etapa Pont du Gard - Gap (206 km)

Etapa bude pro uprchlíky a klasikáře s mnoha menšími kopci. 


18. etapa Embrun - Valloire (207 km)

Velmi těžká etapa s výjezdy na dvoutisícovky Col de Vars, Izoard, Lautaret a Galibier. Cíl je ve městě Valloire. Možná královská etapa Tour de France. 


19. etapa Saint-Jean-de-Maurienne - Tignes (123 km)

Krátká etapa s konečným výjezdem na Montée de Tignes a dvoukilometrovým dojezdem do cíle v Tignes. Závodníci překonají obávané stoupání Iseran s vrcholem ve 2770 metrech nad mořem.


20. etapa Albertville - Val Thorens (131km)

Poslední horská etapa bude krátká a a s dojezdem do mimořádně dlouhého stoupání Val Thorens. Zde už bude znám nový vítěz Tour de France.   


21. etapa Rambouillet - Paříž

Příjezd do Paříže bude tentokrát jiný, ale to není podstatné. Tour zakončí tradiční sprinterský dojezd na Elysejských polích. 

Foto Le Tour