V posledních letech docházelo k velkému snižování počtu časovkářských kilometrů, ale tento trend se snad zastaví v roce 2021, ačkoliv obě připravované časovky jsou krátké. První měří 27 kilometrů a druhá 31 kilometr, přesto budou mít silní časovkáři v příštím roce o něco větší šanci uspět. 

Tour de France bude opět přívětivá k sprinterům. V letošním ročníku se od nich docela odvrátila, ale v roce 2021 se nejrychlejší muži pelotonu mohou těšit na minimálně osm možných hromadných dojezdů. 3., 4., 6., 10., 12., 13., 19. a 21. etapa můžou skončit sprinterským soubojem. Je proto pravděpodobné, že na startu uvidíme všechny nejlepší spurtery světa, včetně domácího Arnauda Démara. 

Klasikáři pojedou o první žlutý trikot

Profily většiny etap ještě nejsou známy, pořadatelé zveřejnili jen trasu několika horských etap. Ale žlutý dres by si po úvodní etapě Brestu do Landerneau měl obléknout klasikář, protože etapa je označena jako kopcovitá. Očekává se spousta krátkých výjezdů a dojezd na krátkém stoupání. Klasikářský dojezd má také 2. etapa s cílem na Mur de Bretagne. Prudký a krátký výjezd v roce 2018 ovládl Daniel Martin, v příštím roce bude favoritem Julian Alaphilippe, ambice má také domácí Warren Barguil.   

3. a 4 etapa budou pro sprintery a už v 5. etapě se na řadu dostane časovka. Bude rovinatá, stejně jako druhá časovka na 31 kilometr, která je na programu až v předposlední den závodu a stejně jako letos bude poslední příležitostí něco změnit. 

Horských etap bude šest. Měly by rozhodovat o celkovém vítězi, ale pravděpodobně v nich nevzniknou větší rozdíly než v časovkách. Klíčem k cekovému vítězství budou časovky, i když pouze takto krátké.

Horské etapy: 

8. etapa


9. etapa


11. etapa


15. etapa


17. etapa

Do hor se závodníci dostanou v 8. etapě s cílem v Le Grand-Bornand. Cíl je po sjezdu, protože Christian Prudhomme, ředitel Tour de France, se rozhodl snížit počet dojezdů na vrcholu stoupání na maximálně tři. Chce zabránit vyčkávání vrchařů do posledních 800 metrů etapy. V etapách s dojezdem pod kopcem bude nutné útočit dřív. 

První horský dojezd bude v 9. etapě s cílem ve středisku Tignes. Etapa měří jen 145 kilometrů a předchází prvnímu volnému dnu, pořadatelé si nepochybně přejí vidět hodně útoků nejlepších vrchařů. Touto etapou také končí Alpy.

Dvakrát na Ventoux

Asi nejzajímavější bude 11. etapa s dvěma výjezdy Mont Ventoux. 199 kilometrů dlouhá etapa je nejdelší ze všech horských a závodníci dvakrát zdolají obra Provence. Z druhého vrcholu zbývá do cíle v Maulacéne 22 kilometrů. 

Známý je také profil těžké klasikářské etapy z Carcassonne do Quillanu. Etapa je jako stvořená pro dlouhý únik, ale bude nebezpečná i pro jezdce na celkové pořadí. První pravou pyrenejskou etapou bude 15. s cílem v Andoře. Vyjede se na nejvyšší vrchol Tour Port d´Envalira do nadmořské výšky 2408 metrů. Nejtěžší horský dojezd skrývá 17. etapa s cílem na vrcholu Col du Portet (16 km, 8,7 %). 

Tour de France 2021

3 383 km

27 vrchařských prémií 2., 1. a HC kategorie

6 horských etap

2 individuální časovky