Tour 2025 začne v severofrancouzském Lille. Po třech zahraničních startech se Grand Départ vrátí na domácí území, naposledy se ve Francii začínalo v roce 2021 v Brestu. Následovaly starty v dánské Kodani, baskickém Bilbau a příští rok se slavnostní zahájení koná až v toskánské metropoli Florencii.  

TDF25_generique_v8-A.S.O..jpg

Start v Lille bude tradiční, to znamená rovinatý. Pořadatelé zatím odhalili první tři etapy a žádné velké rozdíly mezi závodníky nečekejte. 5. července 2025 se jede první etapa, jejíž trasu bude tvořit okruh kolem Lille. V druhé etapě bude mít hlavní slovo departement Pas-de-Calais, kterým bude etapa projíždět od východu na západ mezi městy Lauwin-Planque a Boulogne-sur-Mer. Poté se peloton vydá na trať třetí etapy z Valenciennes, které se do programu Tour vrací po 34 letech. Dunkerque, který hostil Grand Départ v roce 2001 a také start etapy v roce 2022, přivítá cíl třetí etapy. A konečně start v Amiens bude poslední příležitostí poděkovat obyvatelům regionu Hauts-de-France za přivítání, než se Tour vydá dál. Kam to bude, zatím není jasné. 

TDF25_-_Etape_1_-_Lille_Metropole___Lille_Metropole_-A.S.O..jpg

1. etapa

Už popáté Tour de France začne v tomto cyklisticky proslulém regionu, který je dějištěm závodu Paříž-Roubaix. V roce 2001, při posledním Grand Départ, z Dunkerque, získal žlutý trikot domácí Christophe Moreau v prologu. Tentokrát se chystá etapa s hromadným startem a téměř jistě se rozhodne v hromadném spurtu. To také znamená, že se zvyšuje riziko pádu a zranění. Protože vyhrát první etapu je pro sprintery nejcennější, kromě etapy si totiž odnesou i žlutý dres.

Pořadatelé upozorňují na pravděpodobný silný vítr. možný vznik terezínů. Pojede s ev otevřené krajině, kde se peloton nebude mít kde schovat. A to by mohlo být mimořádně atraktivní.

TDF25_-_Etape_2_-_Lauwin-Planque___Boulogne-sur-Mer-A.S.O..jpg

2. etapa

Na startu druhé etapy peloton opustí departement Nord a přes Pas-de-Calais se vydá do velmi náročného finále na Côte d'Opale před bojem o etapové vítězství v Boulogne-sur-Mer. Závěr této etapy, která je šitá na míru klasikářům, nejspíš nebude pro vítěze předchozí etapy snadný a očekává se další převlékání žlutého dresu.  Kromě stoupající závěrečné rovinky je velmi pravděpodobné, že o vítězství v etapě budou bojovat výbušní klasikáři, a to díky stoupání v Saint-Etienne-au-Mont a Outreau, které se nacházejí necelých deset kilometrů od cíle.

TDF25_-_Etape_3_-_Valenciennes___Dunkerque-A.S.O..jpg

3. etapa

Závod se vrátí do departementu Nord v pondělí 7. července na třetí etapu. Celá se pojede v regionu Hauts-de-France, mezi městy Valenciennes a Dunkerque. Start ve Valenciennes a první část etapy neskrývají žádné záludné pasáže, na rozdíl od cíle v Dunkerque. Stoupání Côte de Cassel a samotný cíl etapy slibují zajímavou podívanou, pokud se zvedne vítr a bude foukat správným směrem. V úterý 8. července se v Amiens, historickém hlavním městě Pikardie, peloton vydá na trasu 4. etapy, opustí region Hauts-de-France, a vydá se do zatím neznámého cíle...