V letošním roce začal dánský cyklista závodit koncem února na O Gran Camiňo (2.1), profilově velmi náročném etapáku ve španělské Galicii. Úvodní etapu ukončila předčasně sněhová vánice, ovšem zbylé tři včetně závěrečné časovky Jonas vyhrál. Druhý Jesús Herrada (Cofidis) zaostal o 2,5 minuty.

Po 10 dnech stanul na startu Paris-Nice (2.UWT) a po osmi etapách se postavil na konečný 3. stupínek za Tadeje Pogačara (UAE Emirates) a Davida Gaudua (Groupama-FDJ).

Po dalších třech týdnech zakončil první závodní blok účastí na Okolo Baskicka (2.UWT). Ze šesti etap tři vyhrál, čímž se zdárně vypořádal s náročnou konkurencí 2. Mikela Landy (Bahrain), 3. Iona Izagirreho (Cofidis), 4. Davida Gauda, 5. Enrica Mase (Movistar) atd.

Následovalo dvouměsíční přípravné období a před samotnou Tour coby ostrá příprava Critérium du Dauphiné (2.UWT). Z osmi etap 2x 1. a 2x 2. a třetí sezónní celkové prvenství, v tomto případě před borci jako Adam Yates (UAE Emirates), Ben O´Connor (AG2R), Jai Hindley (Bora-hansgrohe) či Jack Haig (Bahrain).

Tři týdny poté odstartoval do Tour de France, a jak to dopadlo, všichni víme. Měsíc po svém v řadě druhém slavném vítězství byl součástí silné sestavy Jumbo-Visma i na druhé sezónní GT španělské Vueltě a tam dokonal dokonalé dílo, když coby druhý v pořadí byl společně se Seppem Kussem a Primožem Rogličem součástí historického triumvirátu, který na stupně vítězů žádný jiný tým nepustil!

Skvělá sezóna, tak proč měnit „vítěznou sestavu“. Jeho ohlášený program na rok 2024 je téměř totožný s tím letošním. Změny jsou pouze dvě. Paris-Nice zaměňuje za Tirreno-Adriatico, což bude opět jediný etapový závod, na němž se kromě Tour utká v přímém souboji s Tadejem Pogačarem.

Navíc silně – kromě výhradně etapového programu - zvažuje účast i na vybraných jednorázových závodech. Pravděpodobnější se jeví profilově příhodné mistrovství světa, naopak málo pravděpodobný je s ohledem na charakter trasy, vyhovující spíše typům Madse Pedersena, olympijský závod.

"Myslím, že pojedu mistrovství světa. Je to poněkud jistější, protože je tam místo pro více jezdců a trasa lépe vyhovuje mému typu závodníka."

Strategii a sestavu na Vueltu bude tým Visma-Lease a Bike teprve upřesňovat, ale je velmi pravděpodobné, že nejenže bude Jonas součástí sestavy, ale s ambicí vylepšit letošní 2. místo.

Program jeho hlavního rivala z Tour de France Tadeje Pogačara je velmi odlišný a kvůli premiérové účasti na Giru i velmi odlišný od toho letošního.

V úvodním bloku má v plánu Strade Bianche (1. v roce 2022), Tirreno-Adriatico (1. 2021 a 2022), Milano-Sanremo (4. 2023, 5. 2022), Okolo Katalánska, Lutych-Bastogne-Lutych (1. v roce 2021) a po čtrnácti dnech od Lutychu se pustí do Giro d'Italia. A po měsíční pauze od italské GT vyzve Vingegaarda k odvetě na Tour de France (1. 2020 a 2021).  

V druhé části sezóny má v plánu závodit jak na olympijských hrách (3. 2021), tak na světovém šampionátu (3. 2023), v Kanadě na GP Québecu a GP Montrealu (1. v roce 2022), aby sezónu zakončil na své oblíbené Lombardii, kde by mohl vyhrát počtvrté za sebou!