loading...

Mezinárodní cyklistická unie uspořádala svoje slavnostní předávání cen za rok 2019 po skončení etapového závodu Kolem Kuang-si, kterým skončila sezóna WorldTour a vlastně celá závodní sezóna 2019. Letošní závody konané od dnešního dne se počítají do sezóny 2020. 

Pořádání slavnostního večera v Číně je velkou ostudou Mezinárodní cyklistické unie. UCI se tím přidává k dalším svazům a sportům, které kvůli penězům přehlížejí lidská práva. V Číně vládne nedemokratický režim, probíhá genocida Ujgurů, čínské úřady brutálně potlačují protesty v Hong Kongu a odpírají lidská práva milionům lidí. Pořádat v Číně (a také v dalších nedemokratických zemích) závody (které navíc skoro nikoho nezajímají) a ještě zde pořádat galavečery je selháním UCI pod vedením Davida Lappartienta. 

Ocenění za to však nemohou, takže kdo získal pocty za letošní rok? Lídrem světového žebříčku na konci letošní sezóny a tedy faktickým vítězem letošního bodování, je Primož Roglič. Slovinský cyklista ocenění nepřevzal osobně. Mezi ženami zvítězila Marianne Vos. Nejlepší mladou závodnicí série WorldTour byla vyhlášena nizozemská mistryně a sprinterka Lorena Wiebes. Nejlepšími týmy jsou celky Deceuninck - Quick-Step a Boels - Dolmans, které vítězství obhájily.

UCI ocenila i nové mistry a mistryně světa Madse Pedersena, Annemiek van Vleuten, Rohana Dennise, Chloe Dygert a štafety Nizozemska. A také Victora Campenaertse za překonání světového rekordu v hodinovce. U příležitosti 30. výročí druhého vítězství Grega LeMonda na světovém šampionátu v roce 1989, získal nejlepší americký cyklista historie UCI President's Trophy. Greg LeMond se stal mistrem světa v letech 1983 a 1989 a třikrát ovládl Tour de France v letech 1986, 1989 a 1990.