Problém se srdcem objevilo pravidelné vyšetření, sám Diego Ulissi si na žádné problémy nestěžoval. Přesto se lékaři týmu UAE Emirates rozhodli být opatrní a budou Ulissiho několik měsíců držet mimo závodní zatížení. 

Diego podstoupil normální zdravotní prohlídku vyžadovanou UCI a týmem. Cítil se v pořádku a nepociťoval žádné potíže, ale po zjištění nepravidelného srdečního rytmu během fyzické námahy, který jsme u něj nikdy dříve nezaznamenali, jsme měli jisté pochybnosti. I při vyšetření ultrazvukem a dalšími dvěma testy, jsme došli k závěru, že jde o myokarditidu," vysvětluje Michele De Grandi, lékař týmu UAE Emirates. 

Myokarditida je zánět tkáně myokardu, srdečního svalu, obvykle virového původu. Jako preventivní opatření čeká Ulissiho po dobu několika měsíců období absolutního odpočinku, během něhož provedeme důkladná vyšetření, aby se dále objasnil klinický obraz," dodává De Grandi. 

Podle českého ministerstva zdravotnictví je zánět srdečního svalu zákeřné onemocnění: Často způsobuje jen mírné nebo velmi obecné příznaky, a proto zůstává po dlouhou dobu bez povšimnutí. V závažných případech však může způsobit vážné problémy a život ohrožující stavy. Určení přesného čísla označujícího výskyt myokarditidy v populaci je obtížné, protože v mnoha případech není snadné jednoznačně rozpoznat, jestli srdeční problémy skutečně mají základ v zánětu; udává se nicméně, že v Evropě se každoročně objeví přibližně 130 případů myokarditidy na každý milion obyvatel." 

Pro jedenatřicetiletého Ulissiho je to velký zásah do života. V letošní sezóně posbíral pět vítězství, dvě etapy na Kolem Lucemburska a celkové pořadí a dvě etapy na Giro d´Italia. Nedokážu skrýt hněv a obavy. Nikdy jsem neměl žádné příznaky, vždy jsem se cítil dobře. Naštěstí náš týmový lékař rychle jednal a objevil tuto abnormalitu. Teď si udělám přestávku, která, jak doufám, bude dočasná, s ohledem na to, že prioritou je zdraví, protože život nekončí cyklistikou," říká Ulissi o nečekaném zvratu kariéry. 

Mám za sebou asi nejlepší sezónu kariéry, od ledna do října jsme jezdil na vysoké úrovni, což mi také vyneslo první desítku v individuálním žebříčku UCI. Už jsem začal s přípravou na rok 2021 s touhou navázat na výsledky z minulých let. Teď jsem ovšem v této neočekávané situaci. Myslím, že můj psychický stav je pro každého pochopitelný. Srdečně děkuji všem v UAE Emirates, kteří se o mě během této nešťastné doby starají,“ dodává Ulissi.