Krátké, ale strmé stoupání v ulicích města Agrigento rozhodlo o vítězství Diega Ulissiho (UAE Emirates). Italský cyklista získal už sedmou etapu na Giru v kariéře, ovšem na tohle vítězství na svém oblíbeném závodě čekal přes čtyři roky. Ulissi je v posledních týdnech ve skvělé formě a tomu odpovídala i podpora celku UAE Emirates. Ambice Fernanda Gavirii šly stranou, protože dojezd více vyhovoval Ulissimu. 

1,4 kilometru před cílem rozjel ostré tempo Valerio Conti (UAE Emirates) s Ulissim na svém zadním kole. Byla to dobrá taktika, protože Ulissi mohl okamžitě zareagovat na nástup Lucy Wackermanna (Vini Zabú - KTM) 900 metrů před cílem. K Ulissimu se přidal Dán Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick-Step) a dojel si je i Peter Sagan (BORA - hansgrohe). Zatímco Wackermann odpadl, vedoucí trojice se chystala ke spurtu. Sagan byl favoritem, ale při dojíždění Ulissiho vydal příliš mnoho sil a na Italovu akceleraci nedokázal zareagovat.

"Řekl jsem Valeriu Contimu, ať zrychlí a utrhne sprintery v posledním kilometru. Byli jsme perfektní, jsem moc spokojený," říká vítěz etapy.  

Ve své druhé etapě na Giro d´Italia dojel Peter Sagan druhý a posunul se na druhou příčku v bodovací soutěži, za vedoucí Ulissiho. Především se však dostal do vedení vrchařské soutěže. Má čtyři body, o jeden víc než Ulissi.    

"Musel jsem dát všechny síly do toho, abych je dojel. Když začali spurtovat, byl jsem na svém maximu a Diego byl prostě lepší. Bylo to dost těžké stoupání, mělo 3,7 kilometru a jeli jsme na plný plyn. S druhým místem jsem spokojený, protože to bylo hodně těžké," okomentoval dojezd Peter Sagan. 

"Je zvláštní, že mám dres vrchaře. V bodovací soutěži uvidíme, jak to půjde den za dnem. Dnes jsem nějaké body získal, zítra to bude těžké a pak se uvidí," dodává trojnásobný mistr světa.   


Vývoj etapy

Poprvé se do útoku vydal vyhlášený urpchlík Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Ve skupině s ním byli Etienne van Empel (Vini Zabù - KTM), Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), Alessandro Tonelli (Bardiani - CSF) a Mattia Bais (Androni - Sidermec). 

Skupina získala až pět minut náskoku, ale do cíle svou snahu nedotáhla. Už 30 kilometrů před cílem stáhly týmy Sunweb, UAE Emirates a BORA - hansgrohe ztrátu pod jednu minutu. Poté si to o vítězství rozdali klasikáři v dojezdu do Agrigenta. 

V celkovém pořadí se nic moc nezměnilo. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) dojel v hlavní skupině s ostatními lídry se ztrátou pěti sekund a stále drží náskok 22 sekund před Joaem Almeidou (Deceuninck - Quick-Step). Z pořadí vypadl Mikkel Bjerg (UAE Emirates), takže se Josef Černý (CCC) posunul na průběžné páté místo. Vše se ale změní už v pondělní etapě s cílem na Etně.  

Nikdo z velkých favoritů dnes neztratil, ale Aleksandr Vlasov (Astana) kvůli onemocnění odstoupil už v průběhu etapy a Astana tím přišla o druhého důležitého vrchaře po Miguelu Angelu Lopezovi, který nedokončil už úvodní časovku.