Tre Valli Varesine zakončí lombardský triptych menších jednorázovek, v neděli byla na programu klasika Coppa Agostoni, kterou ve spurtu trojice uprchlíků vyhrál Marc Hirschi (UAE Emirates) a připsal si už deváté letošní vítězství a sedmé na jednorázových závodech. Porazil Francouze Romaina Grégoira (Groupama-FDJ) a Paula Lapeiru (Decathlon AG2R La Mondiale).

Nastoupil taky na start pondělního závodu Coppa Bernocchi, ale v té se největším favoritům nedařilo. Skupina okolo Remca Evenepoela se sice osmdesát kilometrů pokusila dotáhnout na vedoucí skupinu uprchlíků, ale nepodařilo se jim to a olympijský vítěz už nehrál ve zbytku závodu větší roli.

1188810051.jpg

O vítězství závodila jen vybraná hrstka nejodvážnějších, původní skupina se postupně zmenšovala a v posledním delším stoupání se utrhl Bart Lemmen (Visma-Lease a Bike). Zdálo se, že by mohl vyhrát sólo, jenže za ním se sjela šestice soupeřů a ti dokázali spolupracovat a Nizozemce dojeli pouhý jeden kilometr před cílem.

Pavel Sivakov (UAE Emirates) se pokusil ze skupiny odjet ještě před spurtem, jenže soupeři ho zachytili. A stejně dopadl také Neilson Powless (EF Education-EasyPost). Naopak Stan Van Tricht (Alpecin-Deceuninck) to udělal nejlépe jak mohl, rozjel si velmi dlouhý spurt, dojel Powlesse a už před sebe nikoho nepustil. Druhý skončil Alex Baudin (Decathlon AG2R La Mondiale) a třetí Roger Adria (Red Bull-Bora-Hansgrohe). 

Pogačar se pokusí navázat na vítězství z roku 2022

Úterní Tre Valli Varesine bude ještě náročnější závod a to nejenom kvůli trati. Na 200 kilometrů dlouhé trati bude spousta krátkých stoupání a převýšení 3400 metrů. Ale hlavně pojede Tadej Pogačar, který závod vyhrál už v roce 2022. Tehdy ve spurtu dvacetičlenné skupiny porazil další rychlé klasikáře. Loni na tom byl mnohem hůř a ve spurtu prohrál, skončil až pátý. Před třemi lety byl třetí, i tehdy byl nejrychlejší ve spurtu skupiny, ale dva uprchlíci dostiženi nebyli. 

Letos je nemožné předvídat jeho schopnosti a odhodlání. Když má náladu, dokáže svou výkonností zcela rozbít obvyklý scénář mnoha závodů. Pokud se bude chtít před sobotní klasikou ještě jednou pořádně zmáčknout, možná bude útočit daleko před cílem. Tre Valli Varesine není mimořádně selektivní závod, hromadný dojezd poměrné velké skupiny je zde běžný. Jenže všechno komplikuje počasí, podle předpovědí má hodně pršet. Proto je možné, že favorité Lombardie nebudou chtít riskovat zdraví. 

1188982766.jpg

Dokáže s vývojem závodu ještě nějak zamíchat Evenepoel? Sobotní klasiku Giro dell'Emilia musel vzdát kvůli nečistotě, která se mu v deštivém závodě dostala do oka, jenže v tu dobu už stejně byl dlouho mimo hru o vítězství. Před startem Coppa Bernocchi si stěžoval, že cítí, jak už mu „dochází baterky“, takže nic velkého od něj nečekejme. Nyní se zdá skoro nemožné, že by mohl v sobotu na Lombardii ohrozit Pogačara.

Podle Klaase Lodewycka, asistenta sportovního ředitele týmu Soudal Quick-Step není ani jisté, že se Evenepoel ve špatném počasí zúčastní úterního závodu. „Opravdu slibují obrovské množství deště. Počasí, ve kterém se dá jen stěží závodit. Ale každopádně uvidíme, jak se rozhodne.“

„Ještě se uvidí. A nejdřív si promluvím s Remcem. Zeptám se ho, jak se cítí, a zvážíme to s tím, co se pravděpodobně v úterý stane. Pokud to bude opravdu špatné, můžeme ještě přijmout nějaká opatření. Ale až do odvolání se držíme původního plánu,“ uzavřel Lodewyck. Evenepoel figuruje na oficiální soupisce belgické sestavy. 

Svou kondici si před Lombardií otestují i další potenciální favorité, jako David Gaudu, Primož Roglič, Romain Bardet, Matteo Jorgenson, Michael Woods a Tom Pidcock. Startovní listina je prostě luxusní a závod můžete sledovat od 15:30 na Eurosportu 2 a platformě Max.