Úvodní etapa dlouhá 149 km se jela na okruhu, přičemž cílovým prostorem se projelo čtyřikrát. Při prvním a třetím průjezdu se udělovaly 3, 2 a 1 bonifikační vteřina na rychlostní prémii, při čtvrtém, tedy v cíli 10, 6 a 4 vteřiny. Na trase nebyla vypsána žádná vrchařská prémie, celková porce nastoupaných metrů měla hodnotu 1604. Jiný než hromadný dojezd by byl velkým překvapením.

Bezprostředně po startu se podařilo odjet třem lidem: Stanu Dewulfovi (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Rune Herregodtsovi (Intermarché - Wanty) a Luis-Joe Lührsovi (Red Bull - BORA - hansgrohe). 21letý Němec, který prošel juniorskou farmou německého týmu Auto Eder ale po dvou kilometrech z úniku vycouval. 

GZ6NbINXwAAPUIS.jpg

Stan Dewulf (26) prošel devo a následně prvním týmem Lotto Soudal, odkud v roce 2021 přestoupil do francouzského týmu a kde má podepsáno ještě na další dva roky. Jako mladý zaujal v roce 2018 vítězstvím na Paris-Roubaix Espoirs (1.2U) a závody tohoto typu mu také nejvíc sedí. Nejde o úplného top jezdce, ale je ceněn za svou spolehlivost. Na kontě má jediné vítězství z jednorázového 81. ročníku Boucles de l'Aulne - Châteaulin (1.1), jakož i čtyři účasti na Grand Tours, po dvou na Tour a Vueltě. V roce 2018 skončil celkově 3. na Okolo jižních Čech za vítězným Michaelem Kukrlem.

Stejně starý Rune Herregodts je také typem univerzálního jezdce. I on prošel Lotto Soudal U23 a i on vyhrál třiadvacítkové Paris-Roubaix (2020). Pochlubit se může dosavadními pěti vítězstvími, z toho i etapou na SAZKA Tour v roce 2022. Letos ovládl 3. ročník ZLM Tour (2.1) a jako takový podepsal na dva roky do UAE Team Emirates.

Oba se spravedlivě podělili o body na rychlostních prémiích. Na kontrole úniku se po desítky kilometrů podíleli Jegenij Fedorov (Astana Qazaqstan Team) a Josef Černý (Soudal Quick-Step). S blížícím se cílem se o sjíždění začaly starat i další týmy, zvláště pak Vegard Stake Laengen v dresu UAE Team Emirates. 

20 km před cílem opustil Dewulf svého kolegu z úniku a zkusil sólo akci. Vydrželo mu to až do mety 3 km před cílem. To už se na čtyřproudé autostrádě odehrával nesmlouvavý boj o pozice do spurtu. Mezi nejaktivnější patřili jezdci Lotto Dstny, ale ještě před metou jednoho kilometru se jim vlak rozpadl. 

463048971_968208291778147_3545165287365356781_n.jpg

V chaotickém závěru zahájili na dvoustovce jako první spurt borci, kteří si museli v posledním kilometru pomoci víceméně sami. Každý si vybral opačnou stranu silnice a ve fotofiniši se ukázal úspěšnější Lionel Taminiaux (Lotto Dstny) před  Gijsem van Hoeckem (Intermarché - Wanty). Největší zrychlení prokázal Sebastián Molano (UAE Team Emirates), ale než si našel prostor a pozici, bylo pozdě. Na vítěze mu chyběla délka předního kola.

Čas vítěze získalo 108 ze 129 jezdců, kteří se podepsali do startovní listiny. Mezi nimi i Jan Hirt (Soudal Quick-Step).