Silniční sezóna 2020 je u konce. 18. etapou Vuelty skončil silničním cyklistům komplikovaný rok. V nezvykle pozdním termínu si pro poslední vítězství dojeli Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) a Primož Roglič (Jumbo - Visma). 

Etapa do Madridu končila očekávaným spurtem. Pascal Ackermann začal spurtovat jako první a za jeho zadním kolem se rozjel Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step), ale zabral příliš pozdě a před Němce už se nedostal. Ackermann si dojel pro druhé vítězství na Vueltě, osmé v letošní sezóně a třicáté v kariéře.

„Každý jsme tu vyhráli jednou," říká Ackermann o sprinterech letošní Vuelty, Bennettovi, Jasperu Philipsenovi (UAE Emirates) a sobě. „Opravdu to své první vítězství nepočítám, protože to bylo po potrestání Sama Bennetta. Podle mě jsme tu každý vyhráli jednou a všichni bychom s tím měli být spokojení."  

„Nebyl jsem si v cíli jistý, tak jsem se zeptal Sama, kdo vyhrál. Ale on taky nevěděl. Museli jsme počkat a pak jsme se to dozvěděli z vysílačky. Jsem opravdu šťastný a rád bych týmu poděkoval. Skvěle mi to rozjeli a jsem rád, že končím sezónu takto," dodal Ackermann. 

Roglič letos získal 12 triumfů 

V celkovém pořadí a ostatních soutěžích se nic nezměnilo. Primož Roglič se podruhé za sebou stal vítězem španělské Vuelty a ve zkrácené sezóně, získal od konce června celkem 12 vítězství, včetně monumentu Lutych - Bastogne - Lutych a čtyř etap na Vueltě. Navíc skončil druhý na Tour de France. V součtu vítězství končí druhý za Arnaudem Démarem se 14 triumfy. 

„Etapu do Madridu jsme si užili. Byl to poslední krok, který jsme museli udělat, a zvládli jsme to. Je hezké takto zakončit sezónu. Nelze srovnávat ta dvě vítězství na Vueltě, jsem prostě rád, že jsem vyhrál. Stále jsou závody, které jsem nevyhrál, takže mám stále nějaké ambice,“ říká Roglič ambiciózně. „Ale dnes budeme oslavovat toto vítězství.“

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) ztratil v celkovém pořadí pouze 24 sekundy, tedy nejméně ze všech třech letošních Grand Tours. Rozdíl mezi prvním a druhým byl přitom i na Tour de France (59 sekund) a Giro d´Italia (39 sekund) pod jednu minutu. Třetí místo a své první umístění na pódiu třítýdenního závodu získal Brit Hugh Carthy (EF).   

Zvítězil také v bodovací soutěži, stejně jako před rokem. Nejlepším jezdcem do 25 let se stal celkově pátý Enric Mas (Movistar). Španělský vrchař vyhrál soutěž mladých jezdců poprvé v kariéře, v roce 2018 sice skončil celkově druhý, ale před dvěma lety se soutěž do 25 let na Vueltě nevyhlašovala. 

Francouz Guillaume Martin (Cofidis) suverénně vyhrál vrchařskou soutěž. Jeho krajan Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) byl vyhlášen nejaktivnějším závodníkem Vuelty. Domácí celek Movistar obhájil týmovou soutěž.