Olympijský silniční závod je velkým lákadlem pro spoustu špičkových vrchařů, start v Japonsku plánuje většina specialistů na kopcovité klasiky a také lídři na celkové pořadí třítýdenních závodů. Většinou se rozhodují vynechat, nebo omezit svou účast na Tour de France, která končí jen šest dní před olympijským závodem. 

Vincenzo Nibali, Romain Bardet a Jakob Fuglsang pojedou na celkové pořadí radši Giro d´Italia a Tour buď vynechají, nebo nepojedou naplno a do konce. Oba si na silniční závodu v Tokiu hodně věří. Svůj program bude Olympiádě přizpůsobovat i Julian Alaphilippe a je tak téměř jisté, že v příštím roce už na celkové pořadí Tour nepojede. 

Alejandro Valverde, jeden z velkých favoitů, pojede Tour de France celou. Cílem je dostat se v posledním týdnu do nejlepší možné formy, odjet do Japonska na poslední chvíli a nejlépe zvítězit. "Alejandro neplánuje před Olympijskými hrami jiný závod než Tour. 21 dní dlouhá Tour nejspíš není nejlepší přípravou, protože ti, co ji abslovují, skončí v neděli ve 21 hodin, když už bude další den v Tokiu. Když dorazí do Japonska v úterý, nebudou mít čas se adaptovat na jiný čas a teplotu. I když si nemyslím, že to u Alejandra bude problém," tvrdí Eusebio Unzue webu zikloland.com. 

"Pokud Tour dokončí, jak doufám, pokusíme se zajistit, aby dorazil za nejlepších možných podmínek. Na druhou stranu, když někdo vynechá Tour, nemusí být v ideální formě," dodává Unzue.

Je zřejmé, že Unzue si přeje mít Valverdeho na Tour de France, ačkoliv Valverde už několikrát řekl že ho Tour moc nebaví a už letos chtěl radši závodit na Giru. Byl však okolnostmi donucen startovat ve Francii.   

Alejandro Valverde označil Olympijské hry za svůj poslední velký cíl. "Nemyslím na to, co bude, žiju ze dne na den, ale Tokio 2020 určitě je cíl. Necítím tlak, ale ano, je to opravdový cíl, největší cíl," řekl pro El Partizado de COPE. Valverdemu bude v době konání olympijského závodu 40 let, ale jeho poslední závod to určitě nebude. Smlouvu s týmem Movistar má podepsanou do konce roku 2021.