Jedenačtyřicetiletý Alejandro Valverde je nejstarším profesionálním cyklistou světa a jedním z nejúspěšnějších cyklistů posledních dvou dekád. Lídr Movistaru letos získal tři vítězství a zaokrouhlil celkový počet triumfů na 130. Podle původního plánu měl se závoděním skončit už letos, ale stále patří mezi nejlepší a tak není důvod končit. Nyní však přiznává, že nemá smysl kariéru prodlužovat donekonečna a sezóna 2022 bude jeho poslední.

"Říkám to s absolutní jistotou. Bude to můj poslední rok v roli profesionálního cyklisty. Pořád závodím na dobré úrovni, celkem dvacet let, ale můj čas přišel. Co víc si můžu přát? Už není důvod jezdit déle. Chci si svoji poslední sezónu užít," říká Valverde pro Radiogaceta. 

Mistr světa z roku 2018 letos vyhrál GP Miguel Indurain, etapu Critérium du Dauphiné a etapu Okolo Sicílie. Největším zklamáním roku byl pád na Vueltě a zlomenina klíční kosti, kvůli které musel svůj oblíbený závod opustit. Na Vueltu se vrátí, bude to jeden z vrcholů sezóny a možná poslední závod celé kariéry. Na Tour de France už se nechystá. Závodit bude pravděpodobně především ve Španělsku. "Už mám něco v plánu na příští rok, ale ještě to není hotové. Určitě nepojedu Tour de France, ale pokud půjde vše dobře, doufám, že budu závodit na Vueltě." 

"Ještě se musím rozmyslet, jestli je Giro d´Italia dobrý nápad a také klasiky a domácí závody," dodává Valverde. Španělský cyklista s týmem, ve kterém strávil většinu profesionální kariéry, má uzavřenou smlouvu na další tři roky, ale pouze jeden z nich bude závodit. V dalších dvou letech chce pomáhat mladým závodníkům v sestavě. "Až skončím, budou mi ze smlouvy zbývat další dva roky. Pokusím se týmu pomoci, zejména s tréninkem mladých cyklistů, to by se mi líbilo." 

Valverde v dresu týmu Movistar a dříve Caisse d´Epargne a Illes Baleares zaznamenal přes sto vítězství, včetně celkového triumfu na Vueltě, čtyřikrát ovládl monument Lutych - Bastogne - Lutych, pětkrát klasiku Valonský šíp a posbíral celkem 17 etap na Grand Tours a zařadil se vedle Miguela Induraina mezi největší legendy nejtradičnějšího profesionálního týmu světa.