Wout van Aert měl před startem cyklokrosové sezóny jasný plán. Objet 12 závodů v terénu a ukončit tuto intenzivní část zimní sezónu už 9. ledna na domácím šampionátu. Jenže nikdy nejde vše přesně podle plánu, takže koronavirus opět některé závody zrušil a především se Van Aertovi daří víc, než sám očekával. Do sezóny vstoupil suverénním vítězstvím a pokračoval takto v dalších šesti závodech. Zastavil ho až zaseknutý řetěz v úvodním okruhu Světového poháru v Hulstu. Van Aert ztratil kontakt s čelem závodu a dotáhl to na konečnou čtvrtou příčku. Na vítězného Toma Pidcocka ztratil hodně času, ale reálně na tom byl opět nejlépe. 

Van Aert ještě neoznámil, zda se do Fayeteville v Arkansasu, kde se letošní světový šampionát koná, vydá, nebo ne. Už v listopadu tvrdil, že se rozhodne po belgickém mistrovství a tato informace je stále relevantní. Jenže oproti listopadu se toho už hodně stalo a cesta do spojených států dává čím dál tím větší smysl. Důvodem číslo 1 je kondice Mathieu van der Poela. Čtyřnásobný světový šampion objel pouze dva závody, z nichž jeden dokonce ani nedokončil a opět ho zastavily bolesti zad. Adrie van der Poel, otec Mathieu van der Poela, se svěřil belgickým novinářům se svým názorem, že teď už podle něj nemá smysl zachraňovat cyklokrosovou sezónu a lepší bude soustředit se na silnici.

Vedení týmu Alpecin - Fenix tuto  možnost zatím nekomentuje, protože před námi stále jsou dva největší cíle roku, nizozemský a světový šampionát.

Bez Van der Poela na startu by Van Aert byl jasným favoritem. A to láká. I když to Van Aert popírá: „Nemá to žádný vliv na to, jestli pojedu mistrovství světa, nebo ne. Dívám se jen na sebe. Kdyby Mathieu nejel, by byla škoda pro cyklokros, ale také pro něj samotného. Mathieu je samozřejmě můj největší konkurent, ale není to tak, že bych dostal duhový dres jako dárek, kdyby nejel," řekl minulý týden deníku Het Nieuwsblad. 

Pro cyklokros je důležité, aby se nejlepší závodník postavil na start nejdůležitějšího závodu. Kdyby nejel, nebylo by to dobré znamení a signál divákům a fanouškům. Tým Jumbo - Visma prý zvažuje pronajmout soukromé letadlo, které Van Aerta do Arkansasu dopraví dva dny před startem a hned po závodě se vrátí do Evropy, aby zmeškal co nejméně silniční přípravy před jarními klasikami. Tom Pidcock si s tím tolik hlavu neláme. Chystá se do Ameriky a poté naskočí do silniční sezóny. Měl by jet Omloop Het Nieuwsblad na konci února i další klasiky až do Lutych - Bastogne - Lutych a hned poté také Giro d'Italia.

Van Aert je na závodní nasazení opatrnější a jeho hlavním cílem je být v nejlepší možné formě na Kolem Flander a Paříž - Roubaix na začátku dubna. Ani jeden z dlážděných monumentů mu loni nevyšel a na nejlepší hodně ztratil. Změna přípravy je proto nejspíš nutná, ale vzdá se kvůli tomu čtvrtého titulu mistra světa v cyklokrosu?