"Závod má dva jasné favority, Wouta van Aerta a Mathieu van der Poela, ale boj o třetí místo bude docela otevřený," říká Zdeněk Štybar a vyjadřuje tím názor, který má každý, kdo letos cyklokrosy sleduje. Tom Pidcock sice dokázal oba v jednom případě porazit, ale později jim už vůbec nestačil. K bronzu má nejblíž, ale titul mu může přihrát jen štěstí.  

Wout van Aert a Mathieu van der Poel jsou letos až nezvykle vyrovnaní. Dříve jsme byli zvyklí na převahu Nizozemce, který vyhrál většinu závodů, i když mu to pak třeba nevyšlo na světovém šampionátu. Loni Wouta van Aerta dorovnal v počtu elitních titulů a oba si teď brousí zuby na čtvrtý duhový trikot. V posledním porovnání sil, v závěrečném díle Světového poháru, vyhrál Van Aert s velkou převahou, ale ve skutečnosti rozhodl defekt, který Van der Poela zdržel. Současný mistr světa se snažil svého belgického rivala dohnat a skoro se mu to podařilo, ale udělal pár technických chyb a došly mu síly. 

Každý má na své straně nějakou výhodu. Van der Poel je o něco lepší technik, ale více riskuje a častěji padá a ničí materiál. Van Aert je lepší běžec, když se nemůže jet na kole, má nad Van der Poelem výhodu. Zatím není jasné, v jakém stavu trať v Ostende bude. Zda bude rychlá, nebo těžká a pomalá. Van Aert také bývá mentálně odolnější, když se Van der Poelovi nedaří, občas se zlomí, ale i na tom už postupem času zapracoval. Van der Poel je lepší taktik, dokáže využít sil soupeře pro sebe. Umí číst závod a i když mu závod nesedí, dokáže se zmáčknout v pravou chvíli. 

Van der Poel je obecně vzato o trochu výbušnější závodník, zatímco ve velmi těžkém terénu se většinou více daří Van Aertovi. když je hodně bahna a nedá se jezdit rychle, je to Belgičanova výhoda. Rychlá trať je lepší pro Van der Poela. V Ostende jsou také písečné úseky, které zvládají oba velmi dobře. V Ostende by písek rozhodovat neměl, je jiné než například v Koksijde, ve kterém se skoro nedá jezdit.

Pořadatelé závodu v Ostende by rádi viděli souboj až na cílovou pásku, stejně jako jsme na podzim sledovali na Kolem Flander. Tehdy vyhrál Van der Poel, ale v současnosti jsou jejich rychlostní schopnosti podobné. Na silnici se Van Aert mnohem lépe orientuje v hromadných dojezdech a dokáže je vyhrávat, zatímco Van der Poel se často nechá zavřít. Ale ve spurtu "na férovku" jsou vlastně stejně rychlí. Takže záležet bude na nájezdu do cíle, pokud dojde na spurt. 

Kdo je tedy lepší a má k titulu blíž? Možná rozhodne štěstí. Či spíše smůla. Jeden defekt může zničit veškerou snahu. Doufejme, že se rozhodne v přímém souboji a že vyhraje ten nejlepší. Tipuji Mathieu van der Poela.