Pro Van Aerta to byla už druhá nehoda v jediné etapě, poprvé spadl na začátku etapy a musel se dlouho dotahovat do pelotonu. Přesto se ještě dokázal dostat do dlouhého úniku a vyhrál obě vrchařské prémie první kategorie Mirador de Fito a Collada Llomena. Lídr týmu Visma-Lease a Bike dokázal v náročných stoupáních porážet všechny vrchaře, včetně svého nejbližšího soupeře Jaye Vinea (UAE Emirates).

Bylo zřejmé, že je opět v excelentní formě, jenže v technickém sjezdu z Collada Llomena jel na špici německý cyklista Felix Engelhardt (Jayco AlUla), který špatně odhadl rychlost v jedné ze zatáček a šel k zemi. Van Aert jel hned za ním, Engelhardtovi se vyhnul, ale střetu se skálou se vyhnout nedokázal. 

20240903VUE1011-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Se zakrváceným pravým kolenem ještě nasedl na kolo, jenže nedokázal šlapat a musel sesednout. Ani zdravotníci mu nedokázali pomoci a Van Aert vzdal jako vítěz třech etap, suverénní lídr bodovací soutěže a lídr vrchařské soutěže. Byl to jeho už osmý pád jen v letošní závodní sezóně.

"Wouta odvezla sanitka do nemocnice. Tam se podrobí vyšetření. Samozřejmě nás mrzí, že takto opustil Vueltu. Štěstí v letošní sezóně nestálo na naší straně. Všichni s ním soucítíme," řekl později Grischa Niermann, sportovní ředitel týmu Visma-Lease a Bike. 

Engelhardt a Isaac Del Toro (UAE Emirates), kteří také spadli, dokázali pokračovat v závodě.