Pořadatelé z Flanders Classic, kteří letos připravili mistrovství světa na silnici a mají i celý cyklokrosový světový pohár, pozvali na neděli na kukačku Mezinárodní olympijský výbor. Protože jen na sněhu a ledu mají údajně naději na zařazení cyklokrosu do olympijského programu, nejdříve však v roce 2030. „Nejinovativnější cyklokrosový projekt za posledních pět let,“ vyhlašoval před startem Tomas van der Spiegel, šéf organizátorů.

Vermiglio ve Val di Sole v italském Trentinu připravilo okruh na stadionu pro běžecké lyžování okolo jezera San Leonardo v nadmořské výšce 1261 metrů. Celý na udusaném sněhu, jen odkrajovaným galuskami. Jenže víte, jak to na takovém povrchu nejede! Úzké výšlapy časem i Van Aert raději vybíhal, v jednom delším sjezdu se nepadalo, i když borci pěkně vibrovali. Celkem najeli 20,38 km těsně pod hodinu času.

Do horského střediska se vydala jen prořídlá karavana, na startu bylo 30 žen a 35 mužů, z těch nejlepších chyběli třeba Aerts, van der Haar nebo Roonhare. Všichni si pár dní poctivě zvykali na kompletně sněhový tvrdý povrch, Zato jediný Van Aert si střihnul ještě sobotní Ethias Cross v německém Essenu, jak jinak než vítězně (právě před Aertsem a Roonharem), pak se vrátil domů do Belgie a ještě přeletěl do Itálie. V závodě to znát nebylo…

Se silou sněžné rolby

V prvním kole sice poodjel natěšený Michael Vanthourenhout (Pauwles Sauzen - Bingoal), ale už ve druhém šel dopředu Van Aert. Díky obrovské síle záběru dokázal vyrovnávat drobná podklouznutí, technicky měl jízdu pod kontrolou a jen navyšoval náskok (2. kolo: 5 vteřin, 3.: 8., 4.: 26, 5.: 37, 6.: 41). Spadl jen lehce až v posledním kole, kdy už si dojížděl pro vítězství. „Startoval jsem z druhé řady, nebylo to snadné. Nesměl jsem udělat moc chyb a to se povedlo, odvedl jsem dobrou práci, protože i Michael (Vanthourenhout) je na tom technicky velmi dobře,“ vykládal spokojeně A že jeden den zvládl bláto a druhý sníh? „Tahle rozmanitost činí cyklokros krásným, byla to skvělá zkušenost. Léta už sním o tom, že budu závodit v parku v hlavním městě. Pokud tam udělají závod, určitě přijedu.“

Druhou pozici držel stabilně Vanthourenhout, dojel se ztrátou 49 vteřin. Posední dny ho sužovala nemoc, neměl tolik síly. „Atmosféra byla specifická, snad jen v Americe slyšíte povzbuzení každého diváka takhle napřímo. V Belgii se fandí jen lídrovi,“ povídal.

O třetí si to rozdávali prckové Tom Pidcock (Ineos - Grenadiers) s Eli Iserbytem (Pauwels). Brit z Leedsu závodil, nebo spíš vůbec jezdil, na pořádném sněhu poprvé v životě. V tahu měl navrchu, ve výbězích lehce ztrácel. Belgičanovi povrch neseděl, vztekal se a chyboval, a nakonec prohrál (-1:28 vs. -1:44). I tak udržel jasně vedení v průběžném pořadí světového poháru o devíti závodech.

I mistryně všehomíra chybuje 

Velice interesantní finiš nabídl závod žen, kde chyběla úřadující držitelka duhového trikotu a vedoucí žena sezony Lucinda Brandová. Na mladičkou teprve 19letou Fem van Empelovou (Pauwels Sauzen - Bingoal) se mocně dotahovala zkušená šampionka Marianne Vosová (Jumbo - Visma), která se vrátila do cyklokrosového pelotonu po pauze od amerického turné v úvodu podzimu.

Ve chvíli, kdy ji předjela, však pravým ramenem trefila tvrdě kolík, vyznačující trať a sletěla k zemi. Van Empelová snad jako by uctivě počkala a hned se nenatlačila zpátky na čelo. Jenže sedminásobné cyklokrosové mistryni světa (dvojnásobné dráhové a trojnásobné silniční) Vosové přece jen chvíli trvalo, než se srovnala po knockoutu, nejspíš měla i pootočená řídítka a do cílové rovinky na asfaltu už vjela přece jen pošramocená druhá. „V polovině závodu jsem na vítězství nemyslela, ale po pádu přišlo trochu zklamání, to je jasné. Udělala jsem chybu při předjíždění, které jsem nechtěla nechávat do cílové rovinky, a Fam jela krásný závod, to se nedá nic dělat,“ řekla.

Van Empelová se tak radovala z prvního vítězství ve světovém poháru. „Takový cíl jsem si vytkla před sezonou,“ těšila se. „V poslední zatáčce, kde spadla Marianne, jsem zůstala klidná. Věděla jsem, že zbývá sto metrů.“ Třetí skončila pořád výborná Kanaďanka Maghalie Rochetteová (Specialized/Feedback sports). Čtvrtá zde dojela všestranná domácí bikerka Eva Lechnerová z nedalekého Eppanu.

Česká reprezentace vyrazí do boje příští víkend

Na hodnocení expertů všeho druhu si počkejme, až tenhle zážitek stráví. Na první pohled jako zpestření, když to na sněhu někdy přirozeně vyjde jako doposavad, často i v Táboře, vzpomínáte, že, proč ne? Klidně i se závodem přímo v horách – kulisa jižních Alp a Dolomit byla nádherná. Ale tlačit cyklokros výhradně na olympijský sníh, to tedy nevím… Nestačí nám snow/fat biky?

Jediný Čech na startu Lubomír Petruš skončil 23. s odstupem 8:43 minuty a získal první letošní bodíky do světového poháru.

Tuzemské jedničky Boroš a Zemanová dali přednost uhájení domácí dominance na posledním českém poháru v sobotu v Jičíně.

Světový pohár pokračuje náročným programem až do konce roku, nejblíž je v sobotu nizozemský Rucphen už s Matthieuem van der Poelem a hned v neděli belgický Namur. Tam se představí i širší česká reprezentace, Mistrovství ČR se jede 8. ledna v Kolíně.