Greg si po mistrovství světa, což byl jeho poslední závod sezóny 2019, dal šestitýdenní pauzu. Nyní se vrací k tréninku a plánuje změny ve svém závodním kalendáři tak, aby byl co nejlépe připraven o něco později, než tomu bylo v minulých letech, a to na dva jarní vrcholy: Kolem Flander a Paris-Roubaix. 

Od roku 2010 - s výjimkou roku 2012 - jezdil vždy nejprve Kolem Kataru a poté následoval Omán. Když Katar skončil, nahradil ho ve svém kalendáři Valencianou, kde loni vyhrál etapu a v letech 2017 a 2018 v rámci týmu BMC i týmovou časovku. 

Tentokrát nejspíš sice absolvuje Valencianu, ale nepojede do Ománu, který pravděpodobně nahradí na konci února Kolem Algarve. K tomuto rozhodnutí ho vede i poznatek, že když si  v listopadu 2016 zlomil na horském kole kotník, tak pak následující jaro od konce února do začátku dubna exceloval: vyhrál Omloop Het Nieuwsblad, skončil druhý na Strade Bianche. vyhrál E3 Harelbeke a Gent-Wevelgem, obsadil druhé místo na Tour des Flandres a vyhrál Paris-Roubaix! 

Greg sice ví, jak důležitý je odpočinek a regenerace, ale je prostě takový, že neumí odpočívat. Chceme zabránit tomu, aby se dostal do špičkové formy zbytečně brzo. Vrchol by měl přijít na nejdůležitějších dlážděných klasikách,“ vysvětlil sportovní ředitel CCC Valerio Piva. 

To byl také důvod, proč Avermaet odpočíval po sezóně bez bicyklu nikoli standardní čtyři, ale šest týdnů. 

Tento obhájce olympijského prvenství zamíří na prosincový tréninkový kemp do Španělska s týdením předstihem než jeho tým, aby se vrátil domů o týden dřív, neboť v tom čase očekává narození druhého potomka.  

Poté s největší pravděpodobností zamíří do vysokých výšek na Tenerife, což bude jeho teprve druhé vysokohorské soustředění v jeho kariéře předcházející zahájení sezóny. 

Greg byl vždy výborně připraven hned na první jarní závody, ale ve skutečnosti by to měly být přípravné závody. V roce 2019 byl velmi dobrý v rozmezí od Omloop Het Nieuwsblad po E3 BinckBank Classic, ale poté už ze své výkonnosti trochu slevil," řekla Piva. Van Avermaet letos skončil 10. na Flandrech a 12. na Roubaixu.