Mezinárodní cyklistická unie pro letošní rok připravila UCI One Day Race World Ranking, do kterého se počítají body z jednorázových závodů. Greg Van Avermaet patří k nejvšestrannějším klasikářům současnosti a tak není divu, že vítězem se stal právě on.  

Během patnácti jednorázovek nasbíral 2350 bodů. Vyhrál GP Montréal a stál na pódiu ve čtyřech dalších závodech. Letos rozhodně neměl svou nejlepší sezónu, jako jediný velký lídr týmu CCC však měl velkou zodpovědnost za výsledky a bodoval často. Byl třetí na GP Quebec, druhý v Clasice San Sebastian, třetí na E3 BinckBank Tour, druhý na Omloop Het Nieuwsblad a bodoval na čtyřech monumentech z pěti.

Celý tým CCC letos patřil k nejslabším ve WorldTour a získal pouze šest vítězství. Tři vítězství vybojoval právě Van Avermaet. Vítězství v žebříčku jednorázových závodů je proto povzbuzením pro celou polskou sestavu: "Greg je jedním z nejlepších a nejspolehlivějších klasikářů na světě a vítězství v žebříčku to potvrzuje. Je to bojovník a na každém startu je připraven bojovat až do konce. Nezískal velké vítězství na jaře, ale byl v popředí ve skoro každém závodě a jeho přesvědčivé vedení v rankingu nad závodníky, kteří vyhráli několik závodů, to dokazuje," okomentoval Van Avermaetův úspěch Jim Ochowicz, manažer týmu. 

Belgičan získal o 276 bodů víc než Alexander Kristoff. Třetí Julian Alaphilippe sice vyhrál prestižní jednorázovky Strade Bianche, Milán - Sanremo a Valonský šíp, ale v druhé polovině roku už příliš nebodoval a ztratil 503 body. Čtvrtý skončil Jakob Fuglsang a pátý Mathieu van der Poel. Zdeněk Štybar skončil na 16. místě se ziskem 1108 bodů. 

"Vždy jsem říkal, že nejsem schopný vyhrát dvacet závodů za sezónu, ale jsem pokaždé vpředu a můžu získat několik pěkných vítězství během roku. Chybí mi velké vítězství a to je zklamání, ale klasiky jsou těžké závody a nestačí mít dobrou formu, všechno musí vyjít a je potřeba i štěstí. Kdybych vyhrál jednu z klasik, moje sezóna by byla jiná. Proto jsem byl šťastný po vítězství v Montréalu. Byla to fajn připomínka, že jsem schopný vítězit," dodal sám Van Avermaet. 

Tým CCC před další sezónou hodně posílil. A to i pro klasiky, protože přichází druhý muž světového šampionátu Matteo Trentin. Rychlý italský cyklista by měl vytvořit dvojici lídrů právě s Van Avermaetem. Pro oba by to měla být taktická výhoda v závěrech dlouhých klasik.