Trvalo asi minutu a půl, než se souboj o duhový trikot zúžil na pouhé dva závodníky. Už v prvním okruhu se Wout van Aert a Mathieu van der Poel utrhli od ostatních. A už ve druhém okruhu se zdálo být rozhodnuto. Van der Poel totiž udělal velkou chybu v písku, musel seskočit, zatímco Van Aert pokračoval a získal malý náskok. Vzápětí udělal Nizozemec druhou chybu, tvrdě upadl, dokonce si zničil sedlo a Belgičan byl v trháku.

Van der Poel ztrácel už 18 sekund, přesto se nevzdal a držel se v souboji o titul. A vyplatilo se. Van Aerta zdržel defekt přední galusky a povzbuzený Van der Poel byl od té chvíle k nezastavení. Kolo od kola jsem se cítil lépe. Poznával jsem lépe trať. V druhém okruhu jsem zajel do hluboké brázdy, byla to chyba. Wout získal náskok, ale zůstal jsem klidný. Měl jsem trochu štěstí, že měl defekt a v druhé polovině závodu jsem cítil, že mám závod pod kontrolou.

Mathieu van der Poel tak získal čtvrtý světový titul, čímž vyrovnal legendárního Rolanda Libotona. Zatímco Wout van Aert se musel smířit se stříbrem. A byl zklamaný. Defekt mě stál hodně času. Stalo se to někde těsně za depem. Galuska nebyla hned prázdná, byl to pomalý defekt. Ale stejně jsem ztratil půl minuty. Jsem ze sebe trochu zklamaný, protože už jsem nebojoval tak, jak většinou bojuji. Nějak jsem to potom nedokázal zlomit. Trochu jsem se k Mathieuovi přiblížil, ale pak jsem rupnul. 

Možná přesně to bylo rozhodující. Wout van Aert měl velkou smůlu, protože na trati v Ostende moc defektů nebylo v žádné kategorii. A psychicky se s tím nevyrovnal. A nikdo neví, zda by se Van der Poel dokázal přiblížit, kdyby k defektu nedošlo. Možná by to už nebyl zajímavý závod, možná by naopak byl mnohem tvrdší. Nemyslel jsem si, že bych závod už prohrál, ale Woutova prázdná galuska mi dala příležitost vrátit se bez utracení mnoha sil. V druhé části závodu jsem dokázal, že bych se i tak dokázal vrátit, ale asi bychom svedli zajímavější bitvu.

Je zaslouženým šampionem. V druhé části závodu jel skvěle, zatímco já jsem už nic nestáhnul, uzavírá dnešní souboj Wout van Aert.