Scheldecross v Antverpách byl první podnik probíhající sezóny, na kterém se nejlepší cyklokrosaři museli popasovat s Mathieu van der Poelem. Světový šampion ale měl většinu závod pod kontrolou a ani statečně bojující Eli Iserbyt ho vážně neohrozil. Měl jsem velmi dobrý pocit. Šlo to lépe, než jsem čekal. Od začátku jsem jel docela dobře, ale náskok jsem ztratil, když jsem spadl. Potom už jsem v písku nejezdil tak rychle," vysvětluje Van der Poel, proč se nechal po prvním úniku dojet soupeři.

Nejdéle se snažil bojovat evropský mistr Eli Iserbyt z Belgie, kterému se v posledních závodech dařilo porážet Wouta van Aerta. Eli byl dnes velmi dobrý, musel jsem hodně zabrat, abych se ho zbavil. Ale neměl jsme pocit, že bych byl na hranici svých možností,“ říká Van der Poel. Spokojený ale byl i sám Iserbyt: „Nečekal jsem, že s Van der Poelem vydržím tak dlouho. Když po dvou kolech odjel, vypadalo to, že na nás udělá minutu, ale nechtěl jsem, aby se to stalo. V posledním kole jsem už neměl síly a myslel jsem i na neděli.“   

Ostatní soupeři mají taky jistou naději, že Van der Poel nebude zcela dominovat. Van der Poel předvedl svou třídu, ale teprve se uvidí, jak dobrý vlastně je. Není na míle před námi. Myslím, že závody zůstanou zajímavé," dodává Toon Aerts pro Wielerflits. Lars van der Haar se pokusil udržet svého krajana po jednom z jeho útoků a dlouho se z tohoto úsilí vzpamatovával: Úroveň závodů je opravdu vysoká, Mathieu už je ve velké formě. Ale ještě to bude velký boj." 

Nizozemec skoro dva měsíce nezávodil, od tvrdého pádu na Driedaagse Brugge - De Panne na konci října. Ale připraven je skvěle: Shodil jsem necelé tři kilogramy. Během klasik jsem nebyl nejlehčí. Tuto váhu potřebuji pro závody delší než šest hodin. V zimě jsem často štíhlejší. Je to způsobeno intenzivním tréninkem, který se velmi liší od silniční přípravy. Vlastně jsem to tak měl vždy.“ Jeho otec Adrie jako obvykle nebyl nekriticky spokojený a nějaké chyby našel: Mathieu říkal, že je lepší než loni, to souvisí s jeho tréninkem. Technicky dělá nějaké chyby, ale nepanikaří. Když byl v čele, zbytek závodníků se dostal do problémů. Myslím, že je technicky celkem dobrý, kromě úseků v písku. Pokud by tam nedělal chyby, odjel by už ve druhém kole.“

Van der Poel hned v prvním závodě dokázal, že je v terénu mnohem lepší než Wout van Aert. Rozdíl mezi námi je těžké odhadnout.Wouta znám dlouho, vím, že se za dva týdny se může hodně zlepšit.Nyní je ve Španělsku, takže možná příští týden už bude mnohem silnější. Je teď víc silničář a také má v nohách Grand Tour.Nevím, jak před prvními cyklokrosy trénoval, já se snažil trénovat docela cíleně.Nevrátil bych se k závodům, kdybych nebyl připraven."